Societat29/10/2019

Més enfrontaments que boicot a les facultats per la vaga indefinida

La UPF anuncia que també oferirà avaluació única després que els estudiants bloquegin els campus

Cesc Maideu / Laia Vicens
i Cesc Maideu / Laia Vicens

BarcelonaUns reclamen el dret a fer vaga i a mobilitzar-se contra la sentència del Procés i els altres reivindiquen el dret a fer classe. Al mig, els claustres i els rectorats de les universitats públiques proven d’evitar el xoc, una situació incòmoda de gestionar, tenint en compte que no hi ha unanimitat entre les facultats sobre com abordar el conflicte i que l’enfrontament entre els estudiants puja de to per moments. Ahir, en el primer dia d’una vaga indefinida convocada pels sindicats independentistes, es van viure moments de tensió entre els estudiants que bloquejaven els accessos i els que volien fer classe a la Universitat Pompeu Fabra. Així, la mobilització va boicotejar classes a la UPF i a la facultat de la UPC a Manresa, però el seguiment de la vaga va ser escàs en la majoria de centres de la UB, la UdL i la URV. L’aturada segueix avui i s’hi afegeix la que el Sindicat d’Estudiants ha convocat als instituts.

Els estudiants en vaga reclamen que s’anul·lin les activitats avaluables i es decreti una avaluació única (sense pràctiques, treballs o exàmens parcials) mentre durin les protestes per la sentència del Procés. Retreuen a les direccions de les universitats que es posicionin a través de manifestos però no siguin conseqüents a la pràctica: la setmana passada els claustres de les universitats públiques van aprovar un contundent manifest que rebutja la “repressió i la violència policial” i exigeix la llibertat dels presos polítics, però els estudiants lamenten que no posin més facilitats perquè hi hagi mobilitzacions en aquest sentit.

Cargando
No hay anuncios

Així, al migdia el rector de la UPF, Jaume Casals, va recordar que el claustre ha rebutjat avaluar tots els alumnes en una sola convocatòria -va dir que seria una “veritable injustícia” per als que no volen jugar-s’ho tot a una sola carta-, però va garantir que qui ho vulgui tindrà “una versió millorada” de l’avaluació única. A la tarda, i després de les pressions estudiantils, un tuit de la UPF va informar que hi haurà una avaluació única per als estudiants que ho vulguin al desembre (la UPF va per trimestres) i també una recuperació única per als que ho demanin, al gener. Es tracta d’una decisió inèdita, ja que la UPF és probablement la universitat pública que més pes dona a l’avaluació contínua a través de les pràctiques i els seminaris.

El tuit, que va arribar després de negociar amb els estudiants, va desconvocar les mobilitzacions als campus. El rector havia condemnat les “actituds intolerants” i les “injustificables barricades” dels 140 estudiants que es van tancar als edificis de Ciutadella, Poblenou i Campus Mar, vestits de negre i amb la cara tapada. A primera hora del matí van arribar els simpatitzants de l’associació S’ha Acabat -molts estudien en altres universitats- i van intentar desfer les barricades i entrar per la força a l’interior de l’edifici, amb l’objectiu de “no interrompre una activitat tan bàsica com l’educació”, segons va dir la presidenta, Julia Moreno. L’enfrontament va materialitzar-se amb empentes, puntades de peu i crits creuats: “Volem fer classe”, cridaven uns; “Fora els feixistes de la universitat”, rebatien els altres.

Cargando
No hay anuncios

Avui el consell de govern de la UAB també decidirà si pren mesures per flexibilitzar l’avaluació. La UB i la UPC han deixat la negociació en mans de cada facultat, i moltes adaptaran els terminis perquè més estudiants puguin acollir-se a l’avaluació única, mentre que a Girona s’impulsarà una avaluació alternativa per als alumnes que es mobilitzin. La situació política excepcional també té rèpliques a les aules.

Quines són les posicions i les demandes de les parts?

Els rectors de les universitats públiques van emetre un comunicat en què es mostraven “indignats” amb la sentència i feien una crida a tots els actors polítics a “renovar els esforços per buscar com més ràpid millor una sortida al conflicte polític”, que pugui ser assumida per una àmplia majoria de catalans.

Rectors

Professors

Els claustres van aprovar un manifest a favor de la llibertat dels presos i en contra de la violència policial. Ahir 800 professors i catedràtics de l’Estat van demanar retirar aquests textos “aberrants”, perquè els claustres no tenen “legitimitat moral per pronunciar-se sobre qüestions d’ordre polític en nom de les persones que representen”.

Estudiants

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga indefinida per reclamar l’avaluació única i poder seguir les mobilitzacions per la sentència de l’1-O sense que els repercuteixi en la nota acadèmica. En canvi, hi ha col·lectius d’estudiants, com S’ha Acabat, que defensen el dret a rebre classe, i per això s’estan mobilitzant allà on saben que hi ha piquets fent vaga. Ahir tant vaguistes com estudiants que volien fer classe van enfrontar-se a la UPF, una tensió que també s’ha produït a la UPC i a la UB.

Governs

Per ara, cap portaveu del Govern s’ha posicionat sobre les mobilitzacions a les facultats. Sí que ho va fer ahir la ministra d’Educació en funcions, Isabel Celaá, que va afirmar que “el dret a la protesta pacífica d’alguns no pot trepitjar el dret d’altres a accedir a les classes”. “Les universitats han d’estar obertes”, va dir.