La incidència de trombosi entre la població general és superior a la vacunada amb AstraZeneca
L’Agència Europea del Medicament sosté que, per ara, no hi ha indicis que els casos de trombosi en persones immunitzades els hagi provocat la vacuna
Barcelona"Hem observat que hi ha un increment de la incidència de trombosi en malalts de covid-19 sense factors de risc, però d’aquí no es pot extrapolar que una vacuna també pugui provocar-ne". Són paraules de Vicenç Riambau, cap de la secció de cirurgia vascular de l’Hospital Clínic de Barcelona, en relació a la suspensió del procés de vacunació amb la dosi d’AstraZeneca que han anunciat sis països europeus, després que s’hagin notificat casos de trombosi en persones que l’havien rebuda.
"La primera valoració de la notícia és negativa, perquè l’aturada pot afectar el ritme de vacunació", explica Riambau. De tota manera, aclareix que de moment "no està demostrat que aquests casos de trombosi estiguin provocats per la vacuna". "Pot ser una coincidència", afirma l’expert. "La prudència fa que s’hagi d’aturar el procés de vacunació i estudiar els casos per veure si hi ha factors que justifiquin la trombosi", afegeix.
"Amb tots els medicaments es reporten efectes adversos un cop es posen al mercat, el que passa és que no tots estan sotmesos a la pressió mediàtica de les vacunes de la covid-19", explica José Manuel Soria, director de genòmica de malalties complexes de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Les dades que s’han generat en els assajos clínics i les que es van generant durant la campanya de vacunació mostren, segons Soria, que "els sistemes de control i de seguretat relacionats amb els medicaments funcionen molt bé".
22 casos en 3 milions de vacunats
Les autoritats austríaques han aturat la utilització d’un lot de la vacuna d’AstraZeneca després que una dona de 49 anys morís per causes relacionades amb la trombosi, i una altra de 35 anys desenvolupés una embòlia pulmonar de la qual es recupera favorablement a l’hospital. Segons l’Agència Europea del Medicament, a dia 9 de març s’han registrat dos casos més de trombosi en persones que van rebre la vacuna d’aquest mateix lot. Tal com informa la mateixa agència, a dia 9 de març s’han notificat 22 casos de problemes relacionats amb la trombosi entre els prop de tres milions de persones que han rebut la vacuna d’AstraZeneca a Europa. Això representaria una taxa del 0,0007% d’afectats de trombosi entre la població a la qual s’ha administrat aquesta vacuna.
La trombosi afecta entre un 0,1% i un 0,3% de la població general cada any. Prenent com a referència el valor més baix, això vol dir que cada dos mesos hi hauria un 0,017% de població afectada, un valor més alt que la incidència en la població vacunada. Aquestes dades no suggereixen, de moment, cap relació de causa i efecte entre la vacuna i aquest tipus de problemes de salut.
Defecte de qualitat
Per altra banda, l’Agència Europea del Medicament ha afirmat en un comunicat que "tot i que a aquestes alçades un defecte de qualitat [en les vacunes] es considera poc probable, s’està investigant la qualitat del lot". Independentment de com acabi la investigació, enmig d’una pandèmia mundial que implica una campanya de vacunació massiva, és probable que aquest tipus d’esdeveniments siguin cada vegada més habituals a mesura que es vagi vacunant més gent. Podrà passar, per exemple, que algú es vacuni i després tingui un atac de cor que no estigui provocat per la vacuna. Les autoritats sanitàries hauran d’informar correctament d’aquestes situacions per tal d’evitar alarma social.