Coronavirus

La incidència del coronavirus a Espanya encara és molt inferior a la mitjana europea malgrat l'augment dels contagis

França supera els 800 casos per 100.000 habitants, Bèlgica i els Països Baixos els 500 i Itàlia s'hi acosta

Brussel·lesDes del 22 de març la incidència del coronavirus a Espanya no ha parat d'augmentar. Si aquell dilluns es registraven 128 casos per cada 100.000 habitants notificats els últims catorze dies, aquest divendres la xifra ha pujat fins a 182. L'augment és del 42% en menys de vint dies i l'aspecte més preocupant és que les dades no reflecteixen encara la mobilitat de la Setmana Santa. Tot i això, la situació queda encara molt lluny del pic d'incidència de 894 casos que Espanya va marcar el 27 de gener i que s'assembla molt més a la situació que viuen ara mateix els grans països de la Unió Europea. De mitjana, segons el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), Europa té actualment una incidència de 506 casos, gairebé tres vegades més que l'Estat.

Es pot comprovar al mapa setmanal que l'agència europea publica cada dijous. El color predominant encara és el vermell, però té diferents tonalitats i les que tenyeixen França, Itàlia i Alemanya són més fosques que la que cobreix el territori espanyol. Les xifres parlen per si soles i expliquen les presses per vacunar que tenen la gran majoria de governs europeus. Espanya és a la cua: només Finlàndia, Dinamarca i Irlanda registren una incidència més baixa. I la diferència és abismal entre els països amb una situació més alarmant. Hongria i Estònia superen els 1.000 contagis notificats els últims catorze dies per cada 100.000 habitants. França sobrepassa els 800, Bèlgica i els Països Baixos els 500 i Itàlia s'hi acosta. També Alemanya té pitjors xifres que Espanya, amb una incidència de 272.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Espanya també és un dels únics quatre països d'Europa que en les últimes dues setmanes ha notificat un augment de contagis, segons la base de dades de Reuters, i també és un dels països que no va endurir les restriccions abans de Setmana Santa. A principis de març, els casos anaven a l'alça a gairebé tot el continent empeses per la variant B.1.1.7 –la detectada inicialment al Regne Unit i ja majoritària a Europa–, i autoritats com l'ECDC van començar a demanar més confinaments. Per això uns quants governs van optar per blindar-se abans de Pasqua, mantenint o ampliant les restriccions.

Cargando
No hay anuncios

Blindar la Setmana Santa

Un dels casos més paradigmàtics és el de França. El president, Emmanuel Macron, va anunciar el dia 31 de març una ampliació de les restriccions a tot el país a partir del 3 d'abril. Va fixar un toc de queda a les 19 hores, va tancar l'hostaleria, els comerços no essencials i les escoles quan el país se situava en una incidència de 750 casos i ja feia setmanes que avisava d'una situació "preocupant" d'ingressos hospitalaris. També va prohibir els desplaçaments entre regions des del 5 d'abril (Dilluns de Pasqua), tot i que es mantenien certes excepcions com les segones residències.

Cargando
No hay anuncios

Macron no va ser l'únic. Bèlgica, que viu un dels confinaments més estrictes d'Europa després de registrar les pitjors xifres del continent en la segona onada, també va endurir les mesures. Des de Nadal s'havien reobert els comerços no essencials, però a finals de març es van limitar només a clients amb cita prèvia. A més, les perruqueries i altres professions que impliquen contacte van ser obligades a tornar a abaixar la persiana. Restaurants i bars ja eren tancats des del novembre i només es pot veure una persona fora del grup bombolla dins la llar i quatre a fora.

Cargando
No hay anuncios

També va optar per una via semblant Itàlia. Des del primer dissabte d'abril fins al dia 5 es van prohibir les visites a familiars i amics i també la mobilitat entre regions o municipis. Restaurants i bars només ofereixen servei a domicili i els centres esportius i culturals estan tancats. També hi ha toc de queda a les 22 hores. Aquest divendres, després d'observar una caiguda de contagis, les autoritats han anunciat un relaxament de les restriccions en bona part del país a partir de dilluns.

La gran majoria de països centreuropeus, doncs, estan en situacions més alarmants que Espanya quant a incidència, però es van blindar per Setmana Santa i molts, fins i tot, van exportar turistes a l'Estat, com es va veure a Madrid, amb un pic de visitants francesos que fugien de les dures restriccions a França. Ara caldrà veure fins on arriben les conseqüències a Espanya per haver mantingut una Pasqua menys restrictiva.