Coronavirus

Salut preveu transformar 5.135 contractes de reforç covid en estructurals

Els sindicats admeten "incertesa" pel futur dels sanitaris fitxats per la pandèmia a falta dels fons estatals extra

BarcelonaEl departament de Salut ha fet 17.663 contractes a metges, infermeres i personal administratiu per gestionar la demanda covid a l’atenció primària i als hospitals i, segons ha pogut saber l'ARA, preveu reconvertir 5.135 places eventuals en estructurals al llarg del 2022, unes places que se sumaran a les 2.500 que ja s’han transformat en l’últim any per reforçar el sistema sanitari. El conseller Josep Maria Argimon va assegurar que “tothom que s’ha contractat aquest any continuarà” el 2022, un grup on s’han d’incloure les 600 infermeres que s’havien quedat sense feina a Andalusia i que s’han incorporat als centres catalans, tal com va avançar La Vanguardia

Tot i que això no significa que s’hagin incorporat els milers de professionals sanitaris que reclamen des de fa dècades els sindicats de metges i infermeres –són 17.000 contractacions i una sola persona n'encavalca diversos a l’any–, sí que hi ha hagut un augment d’efectius per apuntalar la vacunació o fer visites i proves diagnòstiques. I ara la incògnita entre els professionals és saber quants es quedaran. Com l’Anna (nom fictici), que fa deu anys que és infermera, té tres màsters i una gran experiència acumulada, i en els últims vint mesos ho ha donat tot i més treballant en dos hospitals i un CAP “per cobrir els forats” que deixa el virus –ha vacunat i ha fet urgències i atenció domiciliària–. El seu contracte venç el 31 de desembre i diu que de moment no sap si l'hi prorrogaran. “No sé si al gener estaré treballant, ni amb quines condicions. Diuen que falten professionals, 20.000 infermeres, però a les que hi som només ens donen contractes eventuals. Sento impotència”, explica l’Anna.

Cargando
No hay anuncios

Argimon es va comprometre en seu parlamentària a treballar per mantenir les plantilles actuals i a destinar als sous professionals gairebé 2,3 milions d’euros de la partida dels pressupostos per al 2022, un 23,5% més que el 2020, precisament per consolidar els nous contractes de la xarxa pública i concertada. Per garantir aquesta continuïtat contractual, però, el Govern ho té difícil per comptar amb els fons extraordinaris covid. El govern espanyol ha descartat repetir aquesta partida que per a Catalunya va suposar una injecció de 2.160 milions d’euros, i que Argimon veia “imprescindibles” per poder mantenir l’activitat covid i fidelitzar els contractes. I tot i que encara hi ha una escletxa als pressupostos de l'Estat –una esmena introduïda per Junts que assegurava un fons covid de 9.362 milions d’euros que va aconseguir superar "per error" l'aprovació al Congrés–, Hisenda ja ha avisat que és una partida “inexecutable”.

Escepticisme al sector

Si aquests fons no tiren endavant, Salut no concreta d’on traurà els diners per prorrogar els contractes. “Ho farem i així ho hem traslladat als sindicats i als proveïdors”, es limiten a dir fonts governamentals. Però el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, critica que la majoria de contractes són de personal no sanitari (administratius i gestors covid), que, tot i que són “molt necessaris”, no poden substituir la feina de metges i infermeres. “És molt lloable que el conseller digui que vol mantenir tots els llocs de treball, però amb les mil incorporacions de facultatius que s’han fet pel covid no resolem la falta d’efectius ni compensem les jubilacions. El saldo ens queda justet”, insisteix. Lleonart qualifica de “joc de malabars” la situació i diu que "molts llocs de treball" caducaran el 31 de desembre. "Ara estan vigents, però no hi ha cap garantia que es mantinguin més enllà de les paraules”, diu.

Cargando
No hay anuncios

També la vicepresidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, Núria Guirado, admet que "moltes companyes han encadenat contractes d’un a sis mesos que se’ls acaben ara a finals d’any" i que hi ha molta incertesa i preocupació entre les infermeres a un mes vista d'aquest venciment. Amb tot, fonts de Salut insisteixen que ja s’ha comunicat als sindicats que “no hi ha cap ordre per no renovar els contractes que s'acabin el 31 de desembre” i que, a més, cal diferenciar la contractació de personal de la gestió interna que fa cada centre, que són els que decideixen si cal activar o desactivar els recursos humans. “Jo crec que la intenció sí que és fidelitzar-los”, admet Guirado. La infermera recorda, però, que encara no s'han resolt els processos de selecció per a personal estatutari de l'any 2018, i això impossibilita fer entrar tothom contractat per covid en plantilla.

Lleonart també denuncia que els 1.500 milions d’euros de pressupost extra per a Salut no donen per fer una millora general de les condicions laborals, “que és el que urgeix”. “Si l’any passat ja teníem problemes amb 13.000 milions d’euros de pressupost consolidat, sense els fons covid ho haurem de fer amb 11.500 milions d'euros”, diu. I, per ara, l’Anna tampoc no és gaire optimista. “¿M’estabilitzaran a mi, que soc eventual, i no a les meves companyes que treballen com a interines des de fa 20 anys? Fins que no ho vegi no m’ho creuré”, relativitza.