L'incendi de la Ribera d'Ebre ja està perimetrat i en vies d'estabilització
El conseller d'Interior, Miquel Buch, confirma que només un 10% del foc segueix actiu
BarcelonaL'incendi de la Ribera d'Ebre està en "camí de l'estabilització". El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha confirmat a primera hora d'aquest dissabte al matí que el perímetre del foc està estabilitzat i s'ha mantingut en els 50 quilòmetres, malgrat el 10% del foc segueix actiu. El cap de l'operatiu, David Borrell, ha destacat que s'han assolit els objectius marcats durant la nit, sobretot en el tercer i últim terç del flanc dret on s'ha treballat intensament per contenir-lo.
La situació meteorològica d'aquest dissabte es torna a preveure "dura" i els efectius es mostren prudents davant la possibilitat de represes. "No estarem tranquils fins a veure com evoluciona la tarda", ha dit Borrell. El dispositiu, després del reforç de la nit, es manté en 120 dotacions i 350 bombers. El SEM ha atès en les últimes hores 21 persones, 12 d'elles bombers afectats per la calor i per l'esgotament.
Un dels dos efectius que van ser ingressats per un cop de calor aquest divendres a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre ja te l'alta mèdica. Hi ha també dos ferits lleus per un camió que ha bocat durant les tasques d'extinció de la nit.
Estratègia de contenció
En les últimes 24 hores entre els efectius han continuat lluitant contra el foc de la Ribera d’Ebre i que es mantindrà avui amb la previsió que el termòmetre torni a pujar de valent. Les elevades temperatures -a Vinebre ahir es van registrar 43,5 graus, un rècord històric- han obligat els bombers a pensar a curt termini i ara el més important és que el foc no creixi per poder-lo atacar definitivament. La calor i el vent van provocar ahir fins a una vintena de revifalles, especialment al cap nord del flanc dret, on el foc continua actiu. La resta del perímetre, un 80% de la superfície, es dona per estabilitzada, especialment a l’esquerra de l’incendi, on la carretera C-12 ha actuat de tallafoc. “Tenim bones sensacions. Som optimistes, però les dificultats es mantindran i encara ens queda molta feina”, resumia ahir el sotscap de l’operatiu dels Bombers, David Borrell.
L’altra gran preocupació dels bombers és “la simultaneïtat d’incendis”, que obligaria a dispersar els efectius ara concentrats a la Ribera d’Ebre. Ahir es van registrar fins a sis petits focs en diferents punts de Catalunya, però cap d’ells va anar a més. El neguit, en aquest sentit, és que el cos està ara mateix al 100% de la capacitat operativa, amb el dispositiu a la Ribera d’Ebre i la resta d’unitats activades als parcs de bombers per sufocar la resta d’emergències. Tot i així, el conseller d’Interior, Miquel Buch, insistia ahir que en les últimes hores el pla dissenyat està funcionant al mil·límetre. “S’estan complint els objectius”, deia.
Les tasques a què s’enfronten els equips d’extinció són titàniques, tant per l’orografia del terreny -que ha obligat a utilitzar maquinària pesant per reobrir els pocs camins d’accés al flanc dret del foc, que s’enfila cap a les Garrigues- com per les elevades temperatures. Des de dimecres, segons el cap del dispositiu del Servei d’Emergències de Catalunya a la zona, el doctor Josep Maria Soto, han hagut d’atendre 17 bombers. Ahir es van evacuar cinc professionals en helicòpter a l’hospital de Móra d’Ebre per l’efecte de la calor. Tot i que evolucionen favorablement, dos d’ells estan ingressats.
En les tasques per frenar les noves revifalles tothom assumia ahir un paper. Des dels bombers que remullaven les àrees semicalcinades fins als mossos que patrullen per la zona pendents d’alertar de nous conats. Ahir la superfície cremada no havia augmentat i es mantenia entorn de les 6.000 hectàrees. Prop d’una cinquantena de persones continuen desallotjades però ahir van poder tornar a les finques a posar menjar i beure al bestiar.
La pagesia comença a mirar més enllà de les flames i ja demana ajuda per afrontar els danys a les explotacions cremades, però també polítiques a llarg termini per evitar l’abandonament dels camps que poden actuar de tallafoc. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya recordava que en els últims anys s’han abandonat 5.500 hectàrees de conreu de fruita seca.
Permès segar de nit i a la matinada
El Govern va decidir ahir aixecar parcialment la restricció de la sega pel risc d’incendis que havia aixecat les protestes dels agricultors. Finalment es manté la prohibició d’utilitzar les màquines recol·lectores i empaquetadores entre les 11 h i les 21 h, en el tram de més calor, però fora d’aquestes hores es permetrà l’activitat normal per facilitar la campanya de sega.
El sindicat Unió de Pagesos havia lamentat la decisió perquè entenia que s’havia pres sense consultar el sector i que era massa extensiva, sense tenir en compte les diferències territorials. El sindicat es queixava de les “importants pèrdues econòmiques” que se’n podien derivar i recordava que només un 4% dels últims incendis han estat causats per l’ús de maquinària agrícola.