Imputen la cúpula de tres ordes catòlics per estafar una anciana moribunda
Els descendents de la morta han presentat la querella després de rebre una denúncia de les congregacions contra ells per usurpació, amb el propòsit de desallotjar-los del mas d'Irun on viuen i que la dona va cedir a l'Església
BarcelonaUn jutge d'Irun (Guipúscoa) ha citat a declarar com a imputats un notari i nou religiosos, entre ells els responsables dels ordes Dominics, Trinitaris i Salesians a Espanya, acusats d'estafar una anciana moribunda a qui, suposadament, van entabanar perquè els cedís el seu mas. El titular del jutjat d'instrucció número 3 d'Irun ha admès a tràmit la querella presentada pels familiars de l'anciana, morta al setembre del 2011 als 94 anys, en entendre que "presenta els caràcters d'un delicte d'estafa".
La querella l'han presentada els descendents de la morta, que viuen al mas d'Irun que la dona va cedir a l'Església, després que un apoderat de les congregacions titulars de l'habitatge presentés, al març del 2014, una denúncia per usurpació contra ells amb el propòsit de desallotjar-los. La denúncia sosté que la dona, que gairebé no sabia llegir ni escriure, va cedir a les congregacions religioses querellades la titularitat del mas en el qual residia -valorat en prop d'un milió d'euros- a canvi d'una pensió mensual que ella va creure erròniament que seria de 900.000 de les antigues pessetes (5.409 euros), però que en realitat era de amb prou feines 900 euros.
Poc després de la firma del contracte -que preveia que l'anciana rebria aliment i assistència mèdica i religiosa al seu domicili-, la dona es va penedir del tracte i va enviar un burofax a les entitats religioses en les que afirmava sentir-se "enganyada" i expressava el seu desig de recuperar la seva casa, document que s'inclou en la querella. No obstant això, les tres congregacions religioses, en un altre burofax que també aporten els querellants, van rebutjar la pretensió de l'anciana recordant-li que havia subscrit el contracte de forma "lliure" i a canvi de "contrapartides oneroses".
Segons mantenen els querellants, va ser el notari d'Hondarribia R.L. -també imputat- qui, conscient del valor de la propietat de l'anciana, de la seva avançada edat i el seu feble estat de salut, així com de les seves conviccions catòliques, va decidir "desposseir a la senyora M. del seu patrimoni a preu de saldo a través d'entitats religioses". La querella sosté que el notari va contactar amb l'Orde de Predicadors (Dominics), amb la Congregació o Institut de Germanes Trinitàries i amb l'Asil de la Santíssima Trinitat per executar un "minuciós pla" amb la finalitat de quedar-se amb la propietat de l'anciana.
Segons la querella, formalitzada per un advocat de Barcelona, la dona va començar a rebre visites cada vegada més freqüents del pare de la parròquia a la qual acudia, conegut com a "pare Antonio", qui d'aquesta forma es va guanyar la seva confiança i va aconseguir que l'anciana atorgués un testament en el qual establia diversos llegats i nomenava hereus universals a l'orde dels Pares Salesians Don Bosco, els Pares Dominics i el col·legi Llar de la Santíssima Trinitat de Vigo.
Posteriorment, l'anciana va signar un contracte de cessió de "nua propietat" del seu habitatge -una finca de 7.315 metres quadrats situada al barri Semisarga d'Hondarribia- als esmentats ordes religiosos, a canvi de 900 euros de pensió mensuals, quantitat que els querellants sostenen era "ridícula per al seu estatus social i per al manteniment que exigia el propi patrimoni del qual era usufructuària".
El jutge ha citat com a imputats en relació amb aquests fets, no sol als religiosos que van participar directament en els fets, sinó als representants legals dels ordes dels Salesians, Dominics i Trinitaris, gràcies a la reforma del Codi Penal del 2010 que permet imputar entitats jurídiques. Per demà, està previst que declarin com a imputats per exhort, a través del jutjat d'instrucció número 46 de Madrid, els representants de les comunitats Salesianes, Trinitàries i Dominiques a Espanya, entre d'altres religiosos i un lletrat de l'orde de les Dominiques.