Imputats 16 guàrdies civils per la mort dels 15 immigrants al Tarajal de Ceuta
Els subsaharians es van ofegar mentre els agents els disparaven bales de goma i gasos lacrimògens
BarcelonaHa hagut de passar més d’un any perquè la justícia espanyola hagi decidit finalment aclarir quina és la responsabilitat de la Guàrdia Civil en la tragèdia de la platja del Tarajal, a Ceuta. Va ser el 6 de febrer del 2014 quan les aigües que uneixen el Marroc amb la ciutat autònoma presenciaven la mort de quinze sensepapers quan intentaven arribar nedant a terres espanyoles mentre agents del cos policial els disparaven pilotes de goma i els tiraven gasos lacrimògens per dissuadir-los. La titular del jutjat d’instrucció número 6 de Ceuta va obrir diligències per investigar els fets i ahir, finalment, es va conèixer que ha citat a declarar en condició d’imputats, per primer cop, 16 guàrdies civils entre el 3 i l’11 de març, segons va avançar l’agència Europa Press. Es tracta d’un capità -actualment és el capità en cap de la unitat de la companyia rural de seguretat de Ceuta-, un sergent, un tinent i tretze agents. Tots van formar part del desplegament policial organitzat a la platja de Ceuta aquell tràgic dia.
La instrucció s’ha obert per investigar un presumpte delicte d’homicidi per imprudència i aclarir si l’actuació dels agents va tenir una relació directa amb les morts de com a mínim cinc dels immigrants, el nombre de cossos que van ser recuperats en aigües espanyoles. Fins ara la jutge havia conegut la versió d’aquest cos policial a través d’un informe elaborat per la policia judicial de la comandància de la ciutat autònoma que recollia declaracions dels agents presents en el desplegament policial. Unes declaracions que no estan exemptes de polèmica, ja que el capità reconeixia que va ser ell qui va gestionar l’entrega “en calent” al Marroc dels 23 immigrants que van aconseguir arribar a terres espanyoles. A més a més, va detallar que quan va arribar a la zona se sentien “detonacions” mentre els immigrants “s’amuntegaven” a la punta de l’espigó del Tarajal “creant un embut” en què es veia com “s’empenyien i s’apilonaven”. En l’informe, entre altres declaracions, també es recollia que el mateix capità va demanar un fusell a un agent i diverses pilotes de goma amb què va disparar diversos trets. Ho va justificar com “un acte reflex” perquè la resta dels agents veiessin que el seu cap “donava exemple”.
Llarga espera
Arribar a la imputació dels 16 agents ha sigut un camí llarg. El desembre passat la jutge de Ceuta va firmar una resolució per inhibir-se del cas a favor de l’Audiència Nacional. Argumentava que les morts s’havien produït en aigües marroquines i que, per tant, no tenia competències per continuar amb la investigació. La setmana passada, però, va ser l’Audiència Nacional qui la va rebutjar i la va tornar als jutjats de Ceuta justificant que eren ells els responsables de tirar-la endavant fins i tot en “l’hipotètic” cas que les morts dels immigrants s’haguessin produït en terres marroquines.
El següent pas judicial que reclamen els familiars de les víctimes amb el suport de les ONG és que la jutge els citi a declarar, tant a ells com als testimonis supervivents. També estan pendents d’arribar al jutjat els informes forenses judicials. Membres de l’ONG Caminando Fronteras, que han elaborat un exhaustiu informe de la tragèdia a través de l’anàlisi dels fets i de testimonis, conclouen que hi ha una relació “causa-efecte” entre els morts i ferits i l’ús del material antiavalots per part de la Guàrdia Civil.
Fonts de la delegació del govern a Ceuta van expressar ahir el seu “absolut respecte” davant la decisió judicial. Mentrestant, el ministeri de l’Interior, amb Jorge Fernández Díaz al capdavant, manté que les bales de goma de la Guàrdia Civil no van causar la mort dels immigrants. Els fets no han suposat un punt d’inflexió en la política migratòria espanyola, tot el contrari: el PP està a punt d’aprovar les devolucions en calent, que Europa ha dit que “no s’ajusten a la legalitat internacional”.