Els 10 exemples més impactants de la desigualtat econòmica extrema, segons Oxfam Intermón

L'entitat reclama "polítiques redistributives" per assegurar "que els que més tenen contribueixen com els correspon al bé comú"

Auri Garcia Morera
30/10/2014
2 min

BarcelonaLa desigualtat econòmica continua creixent i ha arribat a un nivell extrem, segons un nou informe d'Oxfam Intermón publicat aquest dijous. El document 'Iguals: Acabem amb la desigualtat extrema. És hora de canviar les regles' inclou una llarga llista d'exemples. Aquests són alguns dels més impactants:

1. En l'últim any, les 85 persones més riques del món han incrementat la seva fortuna en un 14%, o el que és el mateix, 244.000 milions de dòlars.

2. Des de l'inici de la crisi, el nombre de milmilionaris s'ha més que duplicat, passant dels 793 de l'any 2008 als 1.645 del 2014.

3. A l'estat espanyol, en només un any, les 20 persones més riques han incrementat la seva fortuna en 15.450 milions de dòlars.

4. Les 3 persones més riques d'Espanya tenen més del doble de riquesa que l'acumulada pel 20% més pobre de la població, format per més de 9 milions de persones.

5. Set de cada deu persones viuen en països en els quals la diferència entre els rics i els pobres és més gran avui que fa 30 anys.

6. Aquest any 2014 els directius de les 100 principals empreses del Regne Unit cobraran 131 vegades més que un treballador mitjà d'aquestes empreses.

7. El patrimoni net dels milmilionaris de l'Índia permetria eradicar dues vegades tota la pobresa absoluta d'aquest país.

8. A l'Àfrica subsahariana hi ha 16 persones amb més de mil milions de dòlars i 358 milions de persones en situació de pobresa extrema.

9. Si Bill Gates es gastés un milió de dòlars cada dia, trigaria 218 anys a gastar tota la seva fortuna actual. Amb els interessos que genera, trigaria encara més.

10. Amb una taxa de l'1,5% sobre la riquesa dels milmilionaris, es pagaria la cobertura sanitària universal durant un any i l'escolarització de tots els nens als 49 països més pobres.

El director general d'Oxfam Intermón, José María Vera, ha denunciat en un comunicat que "la creixent desigualtat no és fruit de l'atzar sinó resultat de polítiques concretes" i ha defensat que "són necessàries polítiques redistributives" per assegurar "que els que més tenen contribueixen com els correspon al bé comú".

stats