IMMIGRACIÓ
Societat04/05/2011

Els immigrants aporten a l'estat del benestar més del que reben

Un estudi presentat per la Fundació La Caixa argumenta aquesta contribució positiva. El 30% del creixement del PIB en els últims 20 anys ha estat conseqüència directa de l'arribada d'immigrants

Joan Serra
i Joan Serra

BarcelonaUn informe sobre l'impacte que té la presència d'immigrants en l'estat del benestar, presentat avui a Madrid per la Fundació La Caixa, conclou que els estrangers residents a l'Estat aporten molt més del que reben. L'estudi posa de manifest que les percepcions d'abús del sistema de protecció social per part dels immigrants estan "injustificats". També subratlla que aquesta percepció s'explica pels insuficients recursos assignats als programes exposats a una demanda creixent, tant per l'augment de la població com per la crisi econòmica.

L'anàlisi analitza les aportacions dels immigrants a l'economia i al sistema social, i l'ús que en fan els estrangers que resideixen a l'Estat. Catalunya (20,9%), Madrid (18,7%) i País Valencià (15,5%) apleguen més de la meitat de la població estrangera de l'Estat. Els autors, Francisco Javier Moreno i María Bruquetas, han destacat el "factor dinamitzador" que ha suposat per a l'economia. El 30% del creixement del PIB en els últims 20 anys ha estat conseqüència directa de l'arribada d'immigrants. L'aportació estrangera també és responsable del 50% del superàvit de les finances públiques en els anys de progrés econòmic, gràcies als impostos i les contribucions socials associats a la immigració (una mitjana d'uns 5.000 milions d'euros anuals).

Cargando
No hay anuncios

Altres dades ajuden a entendre aquesta argumentació. Els estrangers perceptors de pensions no arriben a l'1% (i més de la meitat són europeus). Els immigrants consulten un 7% menys el metge de capçalera i un 16,5% menys l'especialista, tot i que recorren un 3,2 més als serveis d'urgències. Malgrat que el 30% dels immigrants que viuen a l'Estat són pobres (per un 18% dels autòctons), només el 6,8% de les intervencions dels serveis socials es dirigeixen a la població estrangera.