Justícia

“Un l’aguantava i l’altre li donava cops de puny”: Investiguen maltractaments a menors migrants en un centre de les Canàries

L'entitat que gestiona l'equipament on es van produir els fets denunciats també va ser investigada per corrupció

Èlia Borràs
4 min
Menors migrants rescatats d'una pastera prop de Canàries recentment

Las Palmas de Gran CanariaNo se sap com, però van aconseguir el contacte de N.O., l’activista de l’entitat ciutadana Somos Red, a qui van trucar la matinada del divendres 24 de novembre per demanar socors. “No podia no fer res, havia d’actuar”, explica ella. Un grup de menors migrants ha denunciat episodis de maltractaments i vexacions al centre d'acollida de les Canàries on eren, gestionat per la Fundación Respuesta Social Siglo XXI. L'últim, una "pallissa brutal" —en paraules de l'activista— a un dels menors per part de dos treballadors del centre. "Un l’aguantava i l’altre li donava cops de puny", explica. Aquest va ser el desencadenant perquè un grup de dotze menors marxés del centre –i caminés unes tres hores– per anar a denunciar els fets que ja investiga el jutjat de violència sobre la infància i l'adolescència número 3 de Las Palmas de Gran Canària.

Des de Somos Red expliquen que els nois van haver de recórrer un llarg camí abans no els van acceptar la denúncia. A la comissaria de San Cristóbal de Las Palmas de Gran Canària, segons ells no els van atendre i els van enviar al jutjat de guàrdia de Las Palmas, però "ni el jutjat ni el fiscal van adoptar cap mesura cautelar, tot i saber que són menors i que no tornarien al centre", explica l’advocada especialitzada en estrangeria i drets humans Loueila Mint El Mamy, que afegeix: "Imaginat que un menor que pateix violència a mans dels seus pares va a comissaria a presentar una denúncia i li diuen «marxa d’aquí», i se’n va al jutjat, l’escolten, però ningú adopta cap mesura i es queda durant cinc dies dormint al carrer. Es tracta d’una situació d’omissió per part de tots els que poden fer-hi alguna cosa però no fan res".

Somos Red és una organització ciutadana que es va crear el 2020 per donar resposta a l’arribada de persones migrants. S’organitzen a través de comissions. La que mai ha deixat de treballar és la comissió bocatas, que dona menjar a persones que per situacions administratives es queden al carrer. La comissió jurídica, però, havia quedat latent fins al mateix 24 de novembre, que es va posar al servei de Somos Red per acompanyar els dotze menors. Han presentat un escrit a la Fiscalia per notificar "la situació de desprotecció que van viure aquests menors per part de qui els tutela, el govern de les Canàries i més concretament de la Direcció General de Protecció a la Infància i la Conselleria de Drets socials", afirma El Mamy.

“La veritat és que han sigut molt valents de denunciar”, diu N.O., que explica que la situació als centres d'acollida dels menors migrants que arriben a l'illa, en general, és molt “complicada” i que els mateixos treballadors tenen por de denunciar. Actualment, el sistema de protecció canari acull 4.462 menors migrants i té un total de 58 dispositius actius, segons el govern. L’ONG Save The Children ja va dir en un comunicat a principis de novembre que el sistema treballava amb “poca previsió”, i “manca de personal i material de les institucions tant d’àmbit estatal com autonòmic”. La Fundación Respuesta Social Siglo XXI gestiona el centre denunciat, però ja fa mesos que la Fiscalia Anticorrupció la investiga per suposats desviaments de fons públics rebuts entre 2020 i 2022. El diari ARA s’ha posat en contacte amb la Fundació però fins ara encara no ha rebut cap resposta.

Desemparament i desprotecció

El dia dels fets, el grup de menors, sense saber on anar, ni on dormir i morts de fred es van quedar a l’espera. “Em van enviar la foto d’un parc”, explica N.O. La llei orgànica 8/2021 de protecció integral a la infància i l’adolescència davant de la violència preveu que qualsevol menor, sigui de la nacionalitat que sigui, té dret a informació i assessorament. No obstant, l’escrit presentat per l’equip d’advocades de Somos Red descriu una cadena d’omissions per part de les “forces i cossos de seguretat”, els “serveis sanitaris” i “l’autoritat judicial” que no van actuar en conseqüència segons la llei de protecció de menors. “Des de la visió judicial, policial i de la Fiscalia, tot el que els passi als mal anomenats menes [menors estrangers no acompanyats] és responsabilitat seva”, conclou El Mamy.

Segons va informar l’agència Efe, la directora general de Protecció a la Infància i les Famílies de les Canàries, Sandra Rodríguez, ha encarregat un informe tècnic al centre de menors denunciat al·legant que “si l’informe detectava que s’havien vulnerat els drets dels menors migrants es tancaria cautelarment el centre”, un fet que no ha passat. Al contrari, el personal de Somos Red assegura que està molt preocupat per la situació d’un petit grup de nois que va tornar al centre. "Com és que diuen que no hi ha hagut abusos i violència si han anat a denunciar justament això?", es pregunta N.O. De fet, abans que els joves anessin a la policia a presentar l’escrit de denúncia, el mateix director del centre, O.M.B., ja hauria anat a la policia a denunciar un dels treballadors pels presumptes fets.

No va ser fins cinc dies després que “en una jugada d’última hora”, explica N.O., es va trobar una solució a l’allotjament de la resta de menors que queden a l’espera per veure com avança el procediment penal. Per altra banda, tant Save The Children, que també segueix el cas, com la comissió jurídica de Somos Red han presentat un escrit a la Fiscalia —que ja l'ha remès al jutjat que porta el cas— notificant la “situació de desprotecció” dels menors.

stats