El govern espanyol dona 20 dies a Sílvia Orriols perquè expliqui com gestiona el padró de Ripoll
La delegació de l'executiu central a Catalunya vol comprovar si es compleix la normativa estatal
BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Catalunya, Carles Prieto, ha demanat a l'Ajuntament de Ripoll que en un termini de 20 dies hàbils entregui un informe sobre la gestió del padró del municipi, davant les denúncies de traves a l'hora d'accedir als tràmits que han de fer les persones immigrants per registrar-ses com a veïns a la localitat.
L'Ajuntament de Ripoll, governant per l'alcaldessa d'extrema dreta Sílvia Orriols, està dificultant l'empadronament de persones immigrants, cosa que limita l'accés de menors nouvinguts a l'escola o serveis mèdics, segons han denunciat els afectats a El Periódico. Almenys una desena de migrants nouvinguts en els últims mesos a la capital de la comarca del Ripollès es troben en aquestes circumstàncies, i d'altres ni tan sols han pogut iniciar el tràmit i viuen sense els drets més bàsics o directament han marxat a altres municipis, segons el rotatiu.
Arran d'aquesta informació, Prieto ha demanat a Sílvia Orriols, del partit Aliança Catalana, que en 20 dies hàbils li remeti un informe sobre la manera com el consistori exerceix les seves competències en matèria d'empadronament d'habitants. L'executiu central vol comprovar que el consistori compleix la normativa estatal vigent a l'hora de tramitar els expedients i de complir els terminis.
Entitats socials pels drets humans fa anys que denuncien la pràctica habitual de molts consistoris catalans d'intentar evitar l'empadronament de persones sense permís de residència, cosa que contradiu la llei de règim local del 1985 que indica l'obligació de registrar-se independentment de la situació legal del demandant o les condicions estructurals de l'habitatge. Fins i tot en casos que no hi hagi un domicili fix, però es pugui acreditar el veïnatge a la població, s'habilita el que es coneix com a empadronament social, en què l'adreça d'inscripció és una dependència municipal, com fa, per exemple, l'Ajuntament de Barcelona.
Precisament aquests esforços per aconseguir figurar al padró municipal aboquen els migrants en una situació irregular a l'haver de pagar grans quantitats de diners al propietari de l'habitatge o, fins i tot, a persones que deixen empadronar a casa seva sense viure-hi. Això comporta que el col·lectiu més vulnerable i necessitat caigui en xarxes i màfies que acaben estafant-los, en molts casos fins a milers d'euros.
En una piulada a la xarxa social X, Orriols ha tornat a presumir d'incomplir la llei i ha aconsellat al govern espanyol "que es preocupi d'Espanya i deixi en pau a Catalunya", intentant confondre la petició de l'executiu de Pedro Sánchez amb un atac a Catalunya.