Immigració

L'Estat busca la complicitat de les comunitats per "simplificar els tràmits" d'estrangeria

El reglament continua sense canvis dos mesos després de l'anunci, si bé el govern espanyol té fins al 2026 per fer-los

3 min
Papers en una oficina de treball de Catalunya

Madrid / BarcelonaEls canvis que promou la directiva europea de permís únic, entre els quals hi ha la simplificació dels tràmits per emetre permisos de residència i de treball a estrangers extracomunitaris, havien d'estar aprovats el primer semestre de l'any. Un mes més tard, però, la norma comunitària –que és d’obligat compliment– encara no s'ha incorporat a l’ordenament jurídic espanyol. Aquest dilluns el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha fet un pas més per tal de materialitzar el canvi normatiu: ha buscat la complicitat dels governs autonòmics, als quals ha traslladat la proposta de reforma en una conferència interterritorial. "Volem fer el camí juntament amb tota la societat, perquè es tracta d'una política d'estat que ens involucra a tots. Hem millorat l'ordenació del reglament per fer-lo més fàcil i comprensible", ha expressat la titular del ministeri, Elma Saiz, després de la trobada.

La cita amb els governs autonòmics, però, també ha servit per actualitzar la situació migratòria a les costes espanyoles, segons ha detallat el ministeri en un comunicat de premsa. De fet, ha tingut lloc un dia abans que el Congrés debati per primera vegada la reforma de la llei d'estrangeria per al repartiment obligatori de menors estrangers no acompanyats, una proposta sobre la qual no hi ha consens entre els territoris. Després del debat, el Congrés haurà de votar si es tramita o no la proposició de llei amb l'únic canvi sobre la norma.

"El [nou] reglament obre portes que abans estaven tancades amb tres qüestions fonamentals per a la inclusió: la formació, l'ocupació i la família. Oferir un sistema garantista ens obliga a ser exigents amb els requisits i exquisits amb els drets humans", ha defensat Saiz.

La reforma del reglament d'estrangeria espanyol portarà canvis en l'àmbit dels visats, els arrelaments, la reagrupació familiar i el permís únic, i legalment l’Estat té com a data límit el 21 de maig del 2026. El reglament en vigor es va aprovar fa una mica més d'una dècada i, des del 2018, amb la transposició d'una directiva per afavorir la mobilitat dels estudiants estrangers, s'ha reformat fins a tres vegades. La quarta, però, és la "més ambiciosa i completa", segons defensen fonts del ministeri. La llavor és la directiva aprovada durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea i té l’objectiu de garantir "la igualtat de tracte entre tots els treballadors estrangers i els ciutadans europeus", va explicar llavors el ministeri.

Ara bé, què ha de canviar aquest reglament? La nova norma ha de reduir els terminis i la burocràcia associada a l’expedició de permisos, ja que els tràmits s’hauran de resoldre abans de 90 dies, i no en els quatre mesos previstos ara. En el cas d'expedients "especialment complexos", la resolució sí que es podrà allargar 30 dies extres.

La nova norma també evitarà que s’hagi d’abandonar el territori abans de renovar el permís de feina i permetrà que els treballadors puguin canviar d’ocupador, lloc de treball i sector laboral sense necessitat de renovar documentació. En definitiva, la iniciativa pretén posar fi a la situació contradictòria d'immigrants que disposen d'autorització per viure en un país comunitari però no per tenir una feina, cosa que els aboca a ser explotats en el mercat laboral irregular.

Sense concretar detalls, dijous la ministra va assegurar que per a la reforma del reglament s'està dialogant "molt", com demostra que avui dilluns el govern espanyol es reuneixi per tercer cop en un any amb les comunitats, i que estarà enllestida "molt aviat". En una compareixença al Senat el març passat, Saiz va avançar que la reforma aniria orientada a simplificar les autoritzacions d'estada, de residència i de residència i treball, així com els tràmits i requisits per obtenir-les, i a potenciar la tramitació telemàtica, amb mitjans electrònics, d'aquests processos.

La reforma de la llei d'estrangeria

Mentrestant, al govern espanyol se li complica la votació de demà dimarts al Congrés dels Diputats sobre la reforma de la llei d'estrangeria: el PP se'n va desmarcar aquest diumenge i va confirmar que votarà en contra de la seva tramitació si el PSOE no hi inclou les seves exigències. Això podria fer decaure la proposició de llei si el govern espanyol no s'assegura el suport de la majoria plurinacional incloent-hi Junts. La reforma busca fer obligatori el repartiment de menors migrants entre les comunitats autònomes en cas de saturació dels centres extrapeninsulars i el PSOE es manté obert a continuar negociant, segons fonts de l'executiu central.

stats