Immigració

200 ONG denuncien la "hipocresia" de la UE en el nou pacte migratori

Les entitats retreuen a Sánchez que no hagi estat capaç d'introduir polítiques progressistes durant la presidència espanyola al Consell

BarcelonaA les portes de l'aprovació del nou Pacte Europeu de Migracions i Asil, prop de 200 entitats han signat un manifest en contra de la política “racista, discriminatòria i hipòcrita” dels socis europeus. Les ONG defensen que l'acord no solucionarà res, ja que només pretén “limitar el dret a la mobilitat” de les persones en lloc de buscar "vies segures". A més, del poc que n'ha transcendit de les negociacions, les organitzacions retreuen que els socis europeus no hagin estat capaços de crear un mecanisme de corresponsabilitat per reubicar les persones sol·licitants d'asil, ja que es manté l'obligació de demanar-lo al primer país d'arribada, la qual cosa afegeix més pressió als països fronterers.

En una trobada amb periodistes aquest dimarts a Barcelona, l'advocada sahrauí-canària especialitzada en migracions i refugi Loueila Sid Ahmed Ndiaye ha denunciat que l'única resposta que es planteja el club “dels Vint-i-set i el Marroc, com a membre vint-i-vuit”, és la militarització i la protecció de les fronteres, tant al sud d'Espanya (Canàries, Melilla o Ceuta), com a les illes gregues i italianes i els Balcans. L'objectiu, ha dit, és bunqueritzar Europa. Però fins i tot la despesa de pressupostos milionaris nacionals i comunitaris no impedeix que cada dia entrin al territori persones que fugen de casa seva per la guerra, la sequera, el canvi climàtic o la persecució per ètnia, la violència masclista i l'homofòbica.

Cargando
No hay anuncios

De fet, davant del “fracàs” d'aquest blindatge de les fronteres, els països membres i la Unió Europea vulneren drets internacionals i fins i tot incompleixen les seves pròpies lleis per la impossibilitat, per exemple, de poder expulsar les persones que han arribat irregularment, ja que els seus governs rebutgen els retorns dels seus nacionals. El nou pacte, del qual se'n sap ben poca cosa per l'opacitat amb què s'ha negociat, pretén “posar el segell a una praxi” plena d'irregularitats i “consolidar el pla de seguretat que assenyala la immigració com una amenaça”, ha afirmat Sònia Ros, de la comissió jurídica de la plataforma Stop Mare Mortum.

La presidència espanyola

En aquest segon semestre del 2023 amb presidència espanyola, el Consell de la Unió Europea ha liderat les negociacions i, de fet, el president Pedro Sánchez ha tret pit per "l'èxit" de deixar tancat el pacte migratori. Les ONG signants del manifest presentat aquest dimarts —entre les quals hi ha Oxfam Intermón, la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi, ESCAS o FundiPau o Lafede.cat—, però, rebaixen aquest optimisme i, de fet, li retreuen que no hagi aconseguit introduir cap aspecte progressista a la futura legislació. Les entitats també critiquen que no hagi fet un pas “valent” que acabi amb les polítiques habituals de mà dura contra la migració, mentre que s'externalitza a països com el Marroc, Líbia o Tunísia el control fronterer, alimentant la roda de les coaccions i les màfies de persones. “Han tornat a guanyar els dolents i les postures més conservadores”, ha afirmat Ros, en referència a l'assumpció dels discursos de l'extrema dreta europea que criminalitza els migrants alhora que permet que se'ls exploti perquè no tenen drets ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Mel de Lima, activista al col·lectiu Madrecitas i la Red de Migración, Género y Desarollo, ha subratllat que és una "privilegiada de la migració" perquè no va arribar amb pastera ni de forma irregular, ja que va poder demanar un visat. Aquesta opció, per exemple, és pràcticament impossible per als africans perquè el govern espanyol ho posa molt difícil. "El pacte que es prepara evidencia la institucionalització del racisme de la UE", sosté l'activista, que denuncia que les polítiques públiques faciliten que hi hagi persones que visquin amb l'etiqueta d'"immigrants perpetus".