Societat05/09/2019

La ILP per regular per llei les taxes universitàries arriba a les 50.000 firmes necessàries

La plataforma diu que seguirà recollint signatures per legitimar "encara més" la demanda

Efe
i Efe

BarcelonaEls impulsors de la iniciativa legislativa popular (ILP) per regular per llei les taxes universitàries han aconseguit arribar a les 50.000 firmes que són necessàries per iniciar el tràmit parlamentari. Fonts de la plataforma impulsora han afirmat que "seguiran recollint firmes per legitimar encara més la demanda, guanyar al Parlament i recuperar la universitat". Els impulsors de la proposta volen modificar la llei d'universitats catalana per fixar els preus públics i garantir un accés universal a l'ensenyament universitari.

Cargando
No hay anuncios

El mes de gener passat, estudiants, grups polítics i organitzacions sindicals van presentar aquesta iniciativa legislativa popular per exigir al govern de la Generalitat la rebaixa de les taxes universitàries en un 30%, com el Parlament va aprovar el 2016. La recollida de firmes perquè l'ILP sigui debatuda al Parlament va començar al febrer, amb un acte a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els impulsors de la proposta volen que es modifiqui la llei d'universitats catalana i que es fixin els preus públics amb una rebaixa del 30% per garantir un accés universal a l'ensenyament universitari. Segons els promotors de la ILP, a Catalunya "es paguen les taxes universitàries més cares d'Espanya i de les més cares d'Europa", cosa que ha provocat "la pèrdua de 10.000 estudiants des de l'any 2012, quan els preus públics "van augmentar un 66%". El text de la ILP aclareix que les universitats "no hauran d'assumir els costos que implica la rebaixa".

Cargando
No hay anuncios

Formen part de la comissió promotora de la ILP el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, l'Associació d'Estudiants Progressistes, assemblees de facultat de diverses universitats, les formacions Arran i Jovent Republicà, i els sindicats Ustec, la Intersindical i la CGT, a més de diverses persones a títol individual. El Consell de l'Alumnat Universitari de Catalunya (Ceucat) i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) donen suport a la iniciativa.

Els portaveus de la iniciativa han afirmat que aquesta rebaixa "és una petició de mínims, ja que la universitat hauria de ser gratuïta i el seu accés estar plenament garantit", i han denunciat que "s'estigui popularitzant demanar un crèdit per accedir a la universitat o per estudiar un màster".

Cargando
No hay anuncios

Des de la Generalitat, però, no ho veuen igual, perquè consideren que rebaixar un 30% totes les taxes universitàries no només "no corregeix la ineqüitat del sistema", sinó que "afavoreix les franges econòmicament més fortes". Per això el Govern no aplicarà una rebaixa lineal de les taxes, sinó que, si hi ha pressupostos, es reduiran en un grup concret d'alumnes segons la seva renda familiar. Així ho va confirmar fa mesos el secretari d'Universitats, Francesc Xavier Grau, en una trobada amb periodistes en què va dir que la iniciativa legislativa popular per regular per llei la rebaixa d'aquestes taxes "no és correcta", perquè si s'abaixen els impostos per a totes les rendes es facilita "la desigualtat en l'accés".