La ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica aconsegueix més de 70.000 signatures

En les properes setmanes es reuneixen amb representats polítics per intentar que la llei es tramiti de manera urgent aquesta legislatura

El portaveu de la PAH, Carlos Macías i la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano amb les caixes que contenen les 40.000 firmes recollides / Raquel Garcia ACN
Acn
27/03/2015
2 min

BarcelonaLa Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC han recollit més de 70.000 signatures a favor de la iniciativa legislativa popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica. Membres d'aquestes entitats han entregat aquest divendres les signatures a l'IDESCAT. Una cadena humana formada per una cinquantena de persones ha portat les caixes amb les firmes fins a l'interior de l'edifici al crit de "sí que es pot". Asseguren que amb voluntat política es podrien aturar d'immediat tots els desnonaments i avisen els partits: "si no es comprometen a aprovar amb urgència la llei i a donar-nos suport, els assenyalarem ara que vénen eleccions".

Les entitats promotores de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica han recollit en els últims tres mesos 70.000 signatures, 20.000 més de les que la llei exigeix perquè la iniciativa sigui admesa a tràmit al Parlament, i asseguren que encara en tindran més, cosa que demostra, segons el seu portaveu, Carlos Macías, que tenen el "suport total" de la ciutadania. "La gent no vol la Catalunya dels 43 desnonaments diaris, del 10% de la població amb talls de subministraments, ni de les condemnes per a tota la vida amb deutes", ha defensat Macías.

Una cinquantena de persones han fet una cadena humana a les portes de l'IDESCAT per transportar fins a l'interior de l'edifici les tres caixes amb les firmes. Ara, l'IDESCAT haurà de certificar l'autenticitat d'aquestes signatures amb l'objectiu, segons les entitats, "d'abordar la situació d'emergència que afecta moltes famílies catalanes" i aprovar la llei abans que acabi la legislatura.

Macías ha explicat que ja han començat una segona ronda de contactes amb els partits polítics, però ha avisat que "tenim clar que no acceptarem un 'no' per resposta, no admetrem cortines de fum". En aquest sentit, ha recordat que "ara que vénen eleccions", assenyalaran els que no donin suport a les demandes de la ILP i es comprometen a "fer-los fora". "Hem de veure si la voluntat política és respondre als interessos de la banca i de les grans companyies subministradores com ha passat fins ara o si la voluntat és conquerir drets i donar resposta a les urgències que tenim a casa nostra", ha dit.

El portaveu de la ILP ha qualificat de "positius" els contactes que han tingut fins ara, però ha remarcat que no s'han reunit ni amb el PP ni amb CiU. Ha acusat la federació nacionalista de posar en dubte la competència per impulsar la llei. Macías ha assegurat que Catalunya té "competència plena" per abordar la ILP i que ho demostra "l'aval dels serveis jurídics del Parlament i del Consell de l'Advocacia de Catalunya". "Si hi ha voluntat política avui mateix es poden aturar tots els desnonaments que hi ha a Catalunya, crear un parc públic de lloguer i posar fi als talls de subministrament", ha conclòs.

Les entitats han recordat que a Catalunya hi ha 320.000 famílies en situació de pobresa energètica i que cada dia es produeixen 410 talls de subministrament.

stats