Barcelona

Més taxes als creueristes i desbloquejar 637 pisos socials: els primers acords Illa-Collboni

Govern i Ajuntament pacten reactivar els habitatges que Aragonès havia frenat argumentant que s'havia quedat sense pressupostos

BarcelonaAmb la represa del curs polític, Salvador Illa i Jaume Collboni han mantingut la primera reunió institucional des que el líder del PSC va arribar al Palau de la Generalitat. Una trobada que ja van pactar el 23 d'agost després d'un primer contacte entre els dos mandataris. La reunió ha servit per concretar i desbloquejar diverses qüestions. D'entrada, Illa i Collboni han acordat desbloquejar els 637 pisos socials que s'havien de posar en marxa a Barcelona i que el govern de Pere Aragonès va frenar argumentant que s'havia quedat sense pressupostos, tal com va avançar l'ARA. Aquest setembre el Govern ja té previst publicar les licitacions dels concursos d'arquitectura, valorats en uns dos milions d'euros, malgrat continuar amb els comptes prorrogats. "Els diners estan garantits per fer-ho, hi haurà els recursos disponibles", ha assegurat el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, en una compareixença posterior a la reunió.

Es tracta de la primera fase del conveni que van firmar l'Ajuntament de Barcelona i el govern d'Aragonès per tirar endavant 1.700 pisos socials a la capital catalana. "Hem demanat de forma immediata que aquests projectes tirin endavant", ha afirmat l'alcalde de Barcelona. "Els primers 11 solars els desbloquejarem de forma immediata i aquest mes de setembre es publicaran les licitacions dels concursos d'arquitectura", ha afegit, al seu torn, Dalmau. Arran de la polèmica per aquests 637 pisos que el Govern havia aturat –i que estan valorats amb un cost de 83 milions d'euros–, l'executiu va rellevar la llavors directora de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), Maria Sisternas, que havia defensat tirar endavant els concursos arquitectònics. A banda d'aquests pisos socials, Collboni també ha explicat que han començat a estudiar la "promoció d'habitatges que es faran als solars cedits pel Consorci de la Zona Franca per construir-hi 1.900 habitatges protegits més".

Cargando
No hay anuncios

Augmentar la fiscalitat als creuers d'escala

A banda d'habitatge, Illa i Collboni també han abordat la qüestió del turisme. A més de coincidir a mantenir el decret aprovat pel govern de Pere Aragonès que permetrà a l'Ajuntament de Barcelona eliminar en cinc anys els més de 10.000 pisos turístics de la ciutat que hi ha ara mateix, els dos mandataris també han acordat augmentar la pressió fiscal als creuers d'escala que passin menys de 12 hores a Barcelona. L'alcalde de Barcelona ha explicat que ha demanat al Govern eliminar el topall a la taxa que paguen aquests creueristes (ara és de 4 euros). Una mesura que s'hauria d'incorporar en la llei d'acompanyament de pressupostos de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

"El president Illa ha acceptat augmentar significativament la fiscalitat turística dels creuers d'escala", ha afirmat Collboni. Fins ara l'alcalde havia defensat diverses vegades que els creueristes que passen menys de 12 hores a la ciutat paguin més de 4 euros de recàrrec a la taxa turística i també havia iniciat converses amb el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, per limitar l'arribada de creuers a la ciutat. Segons Collboni, ara mateix Barcelona acull 1,6 milions de creueristes d'escala i amb perspectives que aquesta xifra continuï "creixent".

Ara bé, l'alcalde de la capital catalana no ha detallat fins a quina quantitat voldria augmentar aquesta taxa turística i ha explicat que primer cal un "estudi previ" sobre l'impacte que pot causar. "[La taxa] ha de servir per donar els recursos a l'Ajuntament per gestionar l'impacte que tenen a l'espai públic les persones que estan menys de 12 hores a la ciutat", ha dit Collboni en la seva compareixença posterior a la reunió amb Illa. En tot cas, tots dos també han acordat obrir un debat "assossegat" sobre la fiscalitat turística a tot Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Reunió Collboni-Parlon el 18 de setembre

Per acabar, el president de la Generalitat i l'alcalde de Barcelona també han abordat la qüestió de la seguretat a la capital catalana i han acordat una reunió el 18 de setembre entre la consellera d'Interior, Núria Parlon, i Jaume Collboni. Des que és alcalde, Collboni ha posat el focus en la lluita contra la multireincidència i ha reclamat una reforma del Codi Penal, que hauria d'aprovar el Congrés dels Diputats, i també ampliar la planta judicial, una mesura en la qual la Generalitat s'hauria d'implicar. "Hem de ser contundents en el combat contra la delinqüència que crea sensació d'inseguretat", ha dit Collboni, que també vol estendre aquesta lluita contra el narcotràfic.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'habitatge, turisme i seguretat, Illa i Collboni també han coincidit en la necessitat de reactivar la comissió tècnica per ampliar l'aeroport del Prat, així com mantenir el pla de barris i el compromís d'estendre les línies de metro que van adquirir el PSC i ERC. La trobada d'aquest dimecres també ha servit per fixar la pròxima reunió de la comissió mixta entre la Generalitat i l'Ajuntament per al 22 de novembre. Collboni també ha assegurat que Barcelona demanarà que es reuneixi la comissió entre la ciutat i l'Estat, que no s'han trobat des del 2011.