Catalunya preveu rebre 5.800 dosis de la vacuna de Moderna la setmana que ve

Salut ha posat 24.000 dosis i xifra en un 5% el rebuig al vaccí entre avis de residències i sanitaris

Conchita Bardeta, directora d'una residència de l'Hospitalet de Llobregat, rep la vacuna contra el covid-19
Gemma Garrido Granger / Núria Rius Montaner
07/01/2021
4 min

Barcelona / MadridSi es compleixen els terminis de distribució i entrega, Espanya rebrà la setmana que ve les primeres dosis de la vacuna de Moderna, autoritzada aquest dimecres per la Unió Europea. Ho ha anunciat aquest dijous el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha assegurat que a mitjans de febrer el país ja n'haurà rebut unes 600.000 dosis. Amb aquest calendari damunt la taula, el Govern preveu, al seu torn, que arribin a Catalunya 5.800 vacunes la setmana que ve, que se sumaran als lots que arriben cada dilluns de Pfizer.

La consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha mostrat cauta a l'hora de confirmar amb rotunditat que les dosis arribaran tant sí com no la setmana que ve, si bé ho dona per fet seguint la informació de la Comissió Europea i del ministeri. Aquestes prop de 6.000 vacunes permetran immunitzar 2.900 persones, ha dit. "En total, n'esperem unes 100.000", ha avançat Vergés. De fet, la consellera ha sigut molt concreta amb les previsions de la Generalitat: si tot va bé, la setmana que ve arribaran les primeres 5.800 dosis; la següent setmana 8.500; la següent 21.000, i després unes 62.900 més, fins a arribar a les 98.200 que s'espera que aterrin a Catalunya. Amb tot, Vergés ha admès que encara no sap quin dia començaran a rebre les vacunes de Moderna.

Tampoc ho ha pogut concretar Illa, tot i que sí que ha confirmat que es rebran en un magatzem central coordinat pel ministeri, que s'encarregarà de distribuir-les entre les comunitats. "[La segona vacuna] Ve a reforçar el pla de vacunació", ha afirmat el ministre, que ha explicat que, com ja passa amb la de Pfizer, la de Moderna també és de dues dosis. Les dues vacunes s'administraran en paral·lel i Illa s'ha tornat a mostrar optimista: ha reiterat que les comunitats agafaran aviat "una velocitat de creuer" a l'hora de posar-les. A hores d'ara, al conjunt de l'Estat només s'han posat el 23% de les dosis disponibles. No obstant això, Illa ha insistit que es mantenen les previsions per a l'estiu, quan s'espera que ja hi hagi un 70% de la població immunitzada.

Malgrat que les dues vacunes conviuran i s'administraran en paral·lel, no són intercanviables. És a dir, la persona que hagi rebut la primera dosi de Pfizer haurà de rebre també la segona de Pfizer per protegir-se. A més, tampoc hi haurà canvis en el pla de vacunació o dels grups prioritaris per als primers trams de la campanya. Per tant, segons ha dit Illa, la de Moderna també es començarà a administrar entre la població que està en residències i entre els seus professionals sanitaris.

Reticències a pocs geriàtrics

Una de cada quatre persones grans que viuen en residències catalanes ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra el covid. Fins ahir dimecres se n'han posat unes 24.100 i Vergés ha assenyalat que més de la meitat (12.475) s'han destinat a aquests usuaris, considerats col·lectiu vulnerable i prioritari. Segons Salut, el 20% de les residències ja han començat el procés d'immunització entre residents i personal sociosanitari i totes estan classificades com a centres verds, és a dir, que no tenen cap infecció. En canvi, del miler de geriàtrics que hi ha al país, 81 es consideren vermells, és a dir, pateixen un brot de coronavirus, i aquestes no han començat encara a rebre la vacuna.

En general, gairebé tothom a qui se li ha ofert vacunar-se l'ha acceptat, però encara hi ha reticències. Per regions sanitàries, Lleida és la que té més població escèptica a posar-se la vacuna, amb un 11,74%, i Tarragona la que menys, amb un 4%. El coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha expressat la seva preocupació perquè arreu del país, de mitjana, el 5,7% de les persones que formen part de grups vulnerables hagin rebutjat la primera dosi. "No té gaire sentit", ha dit, i ha remarcat el grau de seguretat de les vacunes que s'estan posant. L'epidemiòleg ha destacat que només s'han trobat onze casos d'efectes adversos per cada milió de dosis administrades al món i cap víctima mortal relacionada amb la vacunació.

"Hem administrat prop de 25.000 dosis a Catalunya i no tenim detectada cap reacció adversa greu", ha defensat Mendioroz. L'epidemiòleg ha precisat que aquests efectes se solen produir en els quinze primers minuts després de posar la vacuna, una situació que els sanitaris saben perfectament com gestionar amb l'administració d'adrenalina. Amb tot, l'expert confia que aquestes reticències es vagin reduint a poc a poc, "fins a quedar en una anècdota", i ha apuntat que quan va iniciar-se la campanya hi havia el doble de persones que es negaven a vacunar-se que ara. "Un 10% de la població no volia vacunar-se, però la xifra ha anat reduint-se", ha celebrat.

Després de la polèmica per la lentitud en el procés de vacunació que va esclatar el cap de setmana passat, Vergés ha defensat que el ritme de vacunació és l'"adequat". També el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat que la campanya es farà els set dies a la setmana. "Però ho farem a un ritme inferior els caps de setmana", ha matisat, i ha reivindicat que els sanitaris necessiten descansar després de gairebé un any bregant amb l'epidèmia. "Dimarts vam administrar 10.300 dosis en un dia i les dues setmanes vinents esperem agafar velocitat de creuer", ha dit Argimon, que ha insistit que es mantenen els plans per vacunar 748.000 persones en dotze setmanes.

stats