Violència masclista

Igualtat ordena ampliar les polseres telemàtiques a agressors sexuals davant les rebaixes de penes

Afectaria les revisions de sentències per la llei del 'només sí és sí' i només en cas que la víctima afectada ho demanés

La delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell.
3 min

MADRIDLa revisió d'algunes condemnes a agressors sexuals arran de l'aprovació de la nova llei del només sí és sí –que elimina la distinció entre abusos i agressió, però, al fer-ho, modifica la forquilla de penes existent en el Codi Penal per a aquests tipus de delictes– ha portat el govern espanyol a donar una instrucció a la Fiscalia d'ampliar les polseres telemàtiques als agressors sexuals que s'hagin beneficiat de les revisions, sobretot en els casos que han comportat "excarceracions inesperades", explicava la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, aquest dimarts.

En concret, Rosell ha detallat que el mes de desembre passat va ordenar que, en cas que una dona víctima estigui afectada per una de les revisions judicials i sol·liciti la instal·lació d'aquest dispositiu de control, se li doni una resposta en menys de 24 hores. "Em consta que la fiscal de sala ho ha comunicat a totes les fiscalies", ha assegurat Rosell durant la presentació de l'Estratègia contra les Violències Masclistes 2022-2025, un paquet de 266 mesures que tenen un pressupost de 2.308 milions d'euros i impliquen diversos ministeris.

Aquests dispositius, que geolocalitzen les dues parts, és a dir, l'agressor amb una polsera telemàtica al turmell i la víctima amb un petit dispositiu telèfon mòbil, estaven limitats fins ara a casos de violència masclista, que als ulls de la llei es limiten a les agressions en l'àmbit de la parella o exparella. Precisament arran del repunt d'assassinats masclistes a finals del 2022 i a principis d'aquest 2023, la Fiscalia General de l'Estat va emetre una instrucció perquè es demanin més ordres de protecció i més polseres telemàtiques per protegir les dones, una decisió que els Mossos d'Esquadra van valorar positivament. A Catalunya, per ara, només hi ha 38 casos en què víctima i agressor tenen aquests dispositius i que permeten saber si l'agressor ha vulnerat l'ordre d'allunyament i s'està acostant a la víctima a una distància no permesa.

A través de l'ordre del ministeri d'Igualtat, s'amplia als casos de violència sexual afectats per la llei del només sí és sí. Tanmateix, Rosell ha recordat que està previst que a partir de febrer del 2024 aquest tipus de control telemàtic s'ampliï més enllà dels casos de violència de gènere, tal com recull la llei del només sí és sí. A partir d'aleshores afectarà totes les violències contra les dones. "D'això tracta la protecció integral" a la víctima de violència masclista, ha dit Rosell, que també ha admès que el contracte per ampliar l'ús dels dispositius encara no està licitat.

De 3.000 a 4.000 dispositius

A 30 de novembre del 2022, Espanya va superar els 3.000 dispositius telemàtics. La intenció és que amb l'ampliació se'n posin en marxa un miler més, fins als 4.000. Rosell també va comunicar aquesta decisió al centre de control COMETA de la Policia Nacional, que és l'encarregat de gestionar aquests tipus de dispositius en l'àmbit estatal –en el cas de Catalunya, qui en té competències són els Mossos d'Esquadra–, així com als jutges, a través del Consell General del Poder Judicial. De moment, però, no ho ha sol·licitat cap víctima afectada, ha assegurat la delegada del govern espanyol, que ha remarcat que "[els dispositius] estan a disposició si alguna dona ho demana". En paral·lel, des d'Igualtat també han ordenat que es donin "altes extraordinàries" a aquests casos del Servei Telefònic d'Atenció i Protecció a les Víctimes de Violència de Gènere, una protecció que depèn de les administracions locals.

Amb tot, des d'Igualtat recorden que, del gruix de condemnes per violència sexual que hi va haver l'any passat (unes 3.800 condemnes), només 100 s'han revisat amb la llei del només sí és sí i s'han reduït els anys de la pena, mentre que entre 14 i 18 casos han suposat una sortida de la presó.

stats