SANITAT

Un acord per contractar 250 metges permet desconvocar la vaga

Les mesures permetran alleugerir la càrrega de treball dels professionals, motiu de la protesta

Una professional sanitària de l’ICS durant una de les moltes protestes d’aquests quatre dies de vaga de la primària.
Lara Bonilla
30/11/2018
3 min

BarcelonaQuatre dies de protestes al carrer i una marató de reunions amb la mediació de Treball van culminar ahir en la signatura d’un acord entre l’ICS i Metges de Catalunya per desconvocar la vaga de l’atenció primària. Els metges van acceptar pràcticament la totalitat de la proposta que el dia abans havia presentat l’ICS -una injecció de 100 milions d’euros per reduir la pressió assistencial- i van renunciar a limitar per decret el nombre de visites a 28 diàries per professional a canvi d’augmentar el nombre de metges que es contractaran, que passarà de 201 a 250. “Estem molt satisfets amb l’acord, aborda gairebé tots els punts plantejats per Metges de Catalunya”, va explicar Carolina Roser en nom del sindicat majoritari entre els facultatius i un dels convocants de la vaga, juntament amb CGT i Rebel·lió Primària, que no van participar en les negociacions i que han mantingut per avui la convocatòria de vaga.

En l’acord signat ahir, també es va pactar un mínim de 12 minuts per visita presencial, sis per visita virtual i 45 minuts per visita a domicili. “Hem trobat la manera que no hi hagi una sobrecàrrega de feina per als professionals i que s’atenguin les necessitats de la població i tothom sigui atès”, va explicar Roser. La reducció de la sobrecàrrega de feina es farà, principalment, a través de tres mesures que seran d’aplicació immediata: la contractació de professionals, l’augment a 12 minuts del temps mínim de visita i l’autogestió dels professionals per organitzar-se segons les necessitats de la població que atenen. En aquest sentit, ara es farà un estudi de càrregues de treball centre per centre que permetrà determinar quants pacients tindrà assignats cada metge segons la població que atén i que es mourà en una forquilla d’entre 870 i 2.000 persones assignades. Els centres que atenen una població més envellida i amb un nivell socioeconòmic més baix, que són els que freqüenten més els CAP, tindran menys població assignada, i els que tenen una població més jove i benestant en tindran més.

Preservar el model

El repte ara és trobar metges per contractar, ja que a la borsa de treball de l’ICS no n’hi ha. Alguns s’obtindran allargant de manera voluntària l’edat de jubilació i contractant metges extracomunitaris formats aquí, però mentre no es troben nous professionals, es remunerarà els metges que voluntàriament vulguin assumir més pacients i fer hores extres. Per a Roser, la solució per atreure més metges de família passa per “fer més atractiva la primària i garantir que es pugui treballar amb qualitat”. I consideren que ahir es va encetar el camí perquè sigui així.S’ha renunciat a limitar per decret el nombre de visites diàries, però, segons Roser, a la pràctica, amb l’aplicació de totes aquestes mesures, els metges de família tindran “unes 25-30 visites diàries” presencials. Ara falta fer l’estudi de càrregues de treball de la resta de professionals de primària, com ara ginecòlegs, pediatres i odontòlegs.

La limitació del nombres de visites era el punt que havia enrocat les negociacions, ja que l’ICS s’hi oposava en considerar que trencava l’essència del model. El director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, es va felicitar per un acord que “permet preservar el model d’assistència, dotar de més autogestió els professional i reduir la sobrecàrrega laboral”. Tant l’ICS com el sindicat van agrair als ciutadans la seva “comprensió” després de quatre dies d’una vaga que ha comptat també amb el suport ciutadà.

Rebel·lió Primària manté la crida a la vaga

D'altra banda, el sindicat CGT i Rebel·lió primària, que no van participar en les negociacions amb l'ICS, han mantingut la crida a la vaga a l'atenció primària ja que consideren que l'acord signat és insuficient.

Segons Rebel·lió Primària fins a una vintena de centres d'atenció primària de Barcelona i el Baix Llobregat han mantingut la vaga aquest divendres.

Un acord de més de 40 punts

Les reunions "discretes" de les últimes hores entre Metges de Catalunya i l'ICS van culminar en un acord de 40 punts. Aquests són els principals.

250 professionals

L'ICS ha acceptat augmentar de 201 a 250 la contractació de més metges de família. Es contractaran professionals extracomunitaris formats aquí, qui ho desitgi podrà llargar l'edat de jubilació i es cobraran les hores extres.

Autonomia de gestió

És un dels punts clau: es donarà molta autonomia als professionals perquè s'organitzin la feina en funció de la població, els horaris o el nombre de visites. hi haurà autonomia en l'elecció dels directors de centres.

Durada de les visites

El sindicat ha aconseguit que l'ICS accepti que la durada mínima d'una visita presencial sigui de 12 minuts, 6 per a la virtual i 45 per a visites a domicili.

Altres mesures

Es farà un estudi específic de les urgències, s'augmentarà el pressupost per a la campanya d'hivern i es recuperen retribucions.

La concertada manté la vaga aquest divendres

LAIA SERÓ

El sindicat CGT, en el cas de la primària, i els professionals de la sanitat concertada van decidir ahir mantenir la vaga malgrat l’acord a què va arribar Metges de Catalunya. Els empleats sanitaris de la concertada consideren que les seves demandes van ser “ignorades” en la negociació del conveni col·lectiu. Més de 10.000 facultatius de la concertada van ser cridats a aturar-se aquesta setmana perquè, malgrat que no depenen de l’Institut Català de la Salut (ICS), comparteixen moltes reivindicacions amb els centres sanitaris públics, com la limitació de les visites diàries.

Així, després de quatre dies de vaga compartida, el resultat és que els centres públics han aconseguit un acord a costa de moltes reunions de negociació i els concertats esperen ara el seu torn. De fet, a última hora de la nit, Metges de Catalunya va anunciar que el director del CatSalut, Adrià Comella, es reunirà la setmana que ve amb les patronals sanitàries per abordar les demandes dels facultatius de la xarxa concertada que han quedat excloses de l’acord.

“Necessitem poder asseure’ns amb algú perquè la situació és agònica”, va assegurar Xavier Lleonart, president del sector d’hospitals concertats de Metges de Catalunya. Finalment, ho podran fer la setmana que ve.

stats