Onada d'indignació per la humiliació d'indigents dels aficionats del PSV
En una terrassa de la plaça Mayor de Madrid, abans del partit contra l'Atlètic, van tirar monedes a captaires i van fer càntics mentre s'ajupien per recollir-les. La fiscalia de Madrid investigarà si els fets són constitutius d'un delicte de tracte degradant i contra els drets fonamentals
BarcelonaDiverses entitats socials i representants polítics han reaccionat amb mostres d'indignació contra la humiliació d'indigents per part d'aficionats del PSV Eindhoven. Els fets es van produir dimarts a una terrassa de la plaça Mayor de Madrid, unes hores abans del partit de la Lliga de Campions que enfrontava l'equip holandès amb l'Atlètic de Madrid a l'estadi Vicente Calderón.
La fiscalia de Madrid ja ha obert diligències per investigar els fets. En una nota informativa aquest dijous, la fiscalia considera que els fets podrien ser constitutius d'un delicte de tracte degradant i contra els drets fonamentals per haver lesionat la dignitat mitjançant humiliació, menyspreu o descrèdit.
Tal com es pot veure a diversos vídeos que s'han difós a través de les xarxes socials, els aficionats van tirar monedes a diverses dones captaires i van fer càntics mentre s'ajupien per recollir-les, a més de cridar insults racistes i demanar que ballessin i fessin exercicis per burlar-se'n.
La Fundació Secretariat Gitano, la Fundació Rais, SOS Racisme i el Moviment contra la Intolerància han demanat que la fiscalia de Delictes d'Odi investigui els fets a partir de les gravacions i els testimonis directes i que posi en marxa una acusació. Les entitats també han demanat que el Consell Superior d'Esports demani l'aplicació del codi disciplinari de la UEFA, que preveu sancions contra les actituds racistes.
L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, s'ha mostrat "avergonyida" pel que ha considerat unes "imatges terribles", i ha condemnat que unes ciutadanes de Madrid "hagin patit unes vexacions que no els corresponien". La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, també ha considerat "lamentables" i "vergonyosos" els fets, i ha afegit que troba "molt sorprenent" que les persones que ho van veure reaccionessin amb "passivitat".
Per part del govern espanyol, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha defensat que els fets són "plenament integrables amb les conductes que inciten a l'odi", i ha opinat que "seria bo" que s'identifiqués i localitzés els responsables. El mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, també s'ha sumat a les condemnes i ha definit com a "repugnant" i "fastigosa" l'actitud dels aficionats holandesos.
L'ambaixada holandesa a Espanya ha emès un comunicat en què "lamenta profundament" els fets, i considera que "és important que els holandesos mostrin un comportament civilitzat i respectuós a l'estranger", mentre que el patrocinador principal del PSV, l'empresa de tecnologia Philips, també ha condemnat "la mala conducta" d'aquests aficionats.
L'allau de reaccions ha obligat el director general del PSV Eindhoven, Toon Gerbrands, a fer un comunicat a través del canal de televisió oficial del club, que també s'ha difós a través dels seus perfils a les xarxes socials. En la seva declaració, Gerbrands ho considera "un comportament indignant" i afegeix que se'n desvinculen "completament".
El director general del PSV també anuncia que el club farà tot el possible per identificar els responsables i que, en cas de trobar-los, aquestes persones "tindran problemes". S'estudiarà, diu Gerbrands, prohibir-los l'entrada als partits o, fins i tot "mesures més dures". Assegura que no volen tenir cap relació amb aquestes actituds i conclou: "Aquest tipus de gent no té lloc a un club com el PSV".