Societat24/11/2014

Human Rights Watch denuncia que la llei de seguretat ciutadana "amenaça drets fonamentals"

Judith Sunderland, investigadora de l'ONG, alerta que la policia podrà actuar amb "arbitrarietat" i recorda que les expulsions en calent a Ceuta i Melilla són "contràries al dret internacional"

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaL'ONG Humans Rights Watch (HRW) denuncia que el projecte de llei de seguretat ciutadana que aquest dimarts s'ha d'aprovar a la comissió d'Interior del Congrés vulnera els drets fonamentals.

"El projecte de llei és amenaça directa als drets de reunió pacífica i llibertat d'expressió", ha explicat en una entrevista per Skype des de Milà Judith Sunderland, investigadora principal per a Europa de l'ONG. HRW alerta que si la llei tira endavant, les autoritats policials podran sancionar "de manera arbitrària" els organitzadors de protestes ciutadanes. "Es podrà sancionar amb multes molt elevades el simple fet de manifestar-se de manera espontània o alterar el recorregut autoritzat d'una manifestació", afegeix. L'organització també alerta de la prohibició de manifestar-se davant el Congrés o els parlaments autonòmics.

L'ONG considera que la llei s'ha fet a mida per evitar l'expressió del malestar popular enmig de la crisi econòmica i política que viu Espanya. "Hi ha alguns articles, com el que es refereix a l'obstaculització de l'actuació d'un funcionari, que estan pensats clarament per a les mobilitzacions contra els desnonaments", critica la investigadora. "El govern pretén dotar-se d'una llei que li doni un ampli marge per aturar i castigar el descontentament, que és un dret fonamental en qualsevol democràcia", alerta la investigadora.

Cargando
No hay anuncios

El projecte de llei preveu multes de fins a 600 euros per als "organitzadors" de protestes que no hagin estat notificades prèviament a les autoritats, encara que no hi hagi aldarulls. També hi ha multes per "falta de respecte" als funcionaris, que l'ONG considera contràries a la llibertat d'expressió. HRW diu que "les sancions administratives previstes a la llei no semblen necessàries ni proporcionades", i recorda que, segons dades del mateix ministeri de l'Interior, el 2013 només hi va haver aldarulls en 323 de les 33.124 manifestacions que es van organitzar a Espanya.

Un dels punts més polèmics, segons HRW, és que "la llei permetria a les autoritats eludir els tribunals per castigar els manifestants sense la garantia d'un procés judicial". L'ONG recorda que "les llibertats de reunió i d'expressió són drets humans bàsics essencials per a l'exercici d'altres drets humans i per la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

Rebuig a les "expulsions en calent"

La legalització de les "expulsions en calent", dels immigrants que intenten saltar les tanques de Ceuta i Melilla també és criticada per l'ONG. ACNUR, l'agència de refugiats de les Nacions Unides i la Comissió Europea, també ha qüestionat la mesura, que preveu devolucions automàtiques i sense cap garantia processal i suposa "una clara violació de la legislació europea i internacional". Sunderland considera "una barbaritat que es vulguin legalitzar les expulsions en calent, una pràctica que posa en greu perill els sol·licitants d'asil i els exposa a més violacions dels Drets Humans".