Hotels i apartaments demanen expandir la taxa turística a d'altres sectors

Amenacen amb accions legals si l'Ajuntament de Barcelona els aplica el recàrrec aprovat

Barcelona rep més turistes a l’estiu, però s’hi estan menys dies
Maria Ortega
03/10/2019
4 min

BarcelonaNomés la meitat dels 32 milions de turistes que al cap de l'any passen per Barcelona fan nit a la ciutat i paguen, per tant, la pertinent taxa per allotjar-se a la capital. Aquest és el principal argument al qual s'agafen hotelers i responsables de pisos d'ús turístic per oposar-se amb tota la seva fermesa al recàrrec de fins a quatre euros per persona i dia que l'Ajuntament demanarà al Govern que tramiti. Se senten especialment agreujats per aquest extra, que en el cas dels apartaments i els hotels de més categoria pot suposar que els turistes paguin 6,25 euros per nit –més l'IVA–, i demanen que si l'administració decideix augmentar la recaptació turística ho faci analitzant el conjunt del sector i no només l'allotjament. I això inclou des dels autocars que porten turistes que dormen a d’altres punts de Catalunya, sobretot a la Costa Duarada i la Costa Brava, fins als llocs que plantegen activitats enfocades als visitants. O fins i tot –a parer dels hotelers–, la restauració o el comerç. Si la mesura s'aplica tal i com s’ha plantejat, entenen que perjudica els allotjaments -els legals- i, tan hotelers com apartaments, estan disposats a combatre-la als tribunals.

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, ha remarcat, en la que era la seva primera roda de premsa al capdavant de l'entitat, que el 2018, un mal any per al turisme, altres sectors també van patir baixades pronunciades de la facturació, perquè també es beneficien del turisme però, en canvi, no paguen cap taxa. "Hem passat de ser el dimoni a ser el recaptador oficial de l'Ajuntament", ha criticat en referència a les primeres polítiques del govern d'Ada Colau, amb mesures com la moratòria hotelera, i al canvi de cicle que, entenen, suposa el pacte de govern amb el PSC i noves figures com la del tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle.

Tan el Gremi com l'Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) han defensat avui, en les seves rodes de premsa de balanç de l'estiu, que el 2019 ha sigut un bon any. Fixen, amb tot, creixements de l'ocupació per sota dels que va anunciar l'Ajuntament la setmana passada quan va parlar d'un estiu de rècord, amb un creixement d'un 7,2% de les pernoctacions en hotels i d'un 14% de les que s'han fet en pisos d'ús turístic. El president d'Apartur, Enrique Alcántara, que ha parlat d'una pujada de l'ocupació de quatre punts entre els mesos de gener i setembre en relació al 2018, que va ser "molt dolent per al turisme".

Alcántara, amb tot, ha deixat clar que no són optimistes de cara als pròxims mesos i ho ha atribuït, en bona mesura, al recàrrec a la taxa turística que va aprovar l'últim ple, i a factors com el Brexit i l'efecte que pugui tenir en el mercat anglès i la conjuntura econòmica. Pel que fa a l'impost que paguen els turistes a Barcelona, ha remarcat que els apartaments ja el van triplicar fa dos anys i que ara el recàrrec suposaria triplicar-lo de nou i que la taxa passés a suposar fins al 15% del total del preu de l'allotjament. Això, entén la patronal, és una "animalada" i convidarà visitants a optar per alguna de les habitacions turístiques que ara, a l'espera que el Govern desenvolupi el Reglament Turístic, es troben en uns llimbs legals.

Apartur defensa que, tot i que un dels destins que l'Ajuntament vol donar al que recapti de la taxa és la persecució de l'oferta il·legal, a la pràctica, l'estarà afavorint i demana diàleg abans d'anunciar aquest tipus de mesures. Sí que avala idees plantejades pel consistori com que es pagui més taxa en funció de la zona de la ciutat i de l'època de l'any, però no un encariment.

Batalla legal

De fet, tan Apartur com el Gremi d'Hotels han avisat que estan disposats a arribar fins on calgui, fins i tot als tribunals, si el recàrrec municipal tira endavant tal com s'ha aprovat. Els hotelers ja han mantingut la seva particular batalla legal contra el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), que ara s'està revisant després que el TSJC el declarés nul en una sentència que encara no és ferma, i asseguren que no els tremolarà el pols en la batalla contra aquesta nova mesura.

Les dades del 2019 també han sigut bones per als hotelers, que han vist com l'ocupació creixia un 2,9% fins al 83,8% i el preu mig per habitació s'incrementava en 4,5 euros fins als 140,93 euros, però han remarcat que el nivell de despesa per turista ha anat a la baixa. El turisme que ve, ha avisat Mestre, gasta menys. "No podem abaixar la guàrdia", ha demanat el president del Gremi en referència a aspectes com els problemes de seguretat i les vagues a l'aeroport i l'afectació que poden tenir en la imatge de la ciutat.

El pla hoteler, a revisió

Mestre ha estès la mà al govern municipal per negociar una revisió del PEUAT que, entenen els hotelers, hauria de permetre que obrissin nous establiments hotelers a Ciutat Vella sense que això impliqui la creació de noves places, sinó reconvertint espais que tanquin. Entenen que fixar un decreixement no té sentit i que el que cal és apostar per una millora de l'oferta i permetre que els establiments facin canvis per elevar la seva categoria. Segons Mestre, la ciutadania i l'Ajuntament han vist que el que comporta molèsties són els pisos turístics en comunitats de veïns, però no els hotels i, per tant, els canvis han d'avançar en aquesta línia.

stats