Societat26/10/2016

Xoc entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per l'hotel de Drassanes

El Govern respon a l'Ajuntament que l'actuació de la Generalitat "no és una exigència" i que prengui "les seves pròpies decisions", i el consistori reclama explicacions a la Generalitat sobre la negativa a actuar

Ara
i Ara

BarcelonaXoc institucional entre el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per la construcció d'un nou hotel de luxe a Drassanes. La Generalitat de Catalunya ha donat, aquest dimecres a la tarda, una resposta negativa a la demanda que va fer dilluns passat el govern d'Ada Colau perquè el Govern protegís l'entorn del conjunt patrimonial de les Drassanes on l'empresa Praktik vol construir un hotel de luxe. Al seu torn, l'Ajuntament ha reclamat al Govern que doni per escrit els motius pels quals no actuarà en aquesta ocasió, quan sí ho ha fet altres vegades. Segons fonts municipals, ambdós governs es reuniran la setmana que ve per tractar aquesta qüestió.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha explicat que aquesta zona, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), no necessita la delimitació d'un entorn de protecció perquè està "incardinada al si de la ciutat, en un teixit dens". D'aquesta manera el Govern rebutja la petició del consistori municipal que, emparant-se en la llei del patrimoni cultural català, havia aconseguit frenar la construcció d'aquest hotel de dues torres.

Cargando
No hay anuncios

Vila creu que actuar en aquest cas seria una "arbitrarietat absoluta" ja que mai abans s'ha considerat "oportú", malgrat que fa 40 anys que l'entorn disposa d'aquesta distinció. A més, ha demanat a l'Ajuntament "que prengui les seves pròpies decisions sense buscar excuses en altres administracions" i s'ha mostrat "sorprès" amb l'obertura d'un debat públic sobre el tema a la ciutat. El conseller ho atribueix a una "voluntat de distreure o eludir responsabilitats".

L'Ajuntament exigeix explicacions

Cargando
No hay anuncios

En resposta a la negativa d'incoació per part del conseller Vila, fonts de l'Ajuntament exigeixen al Govern que resolgui "de forma motivada i per escrit per què ho fa quan qui ho sol·licita és una altra administració, en aquest cas l'Ajuntament". Com han recordat des del consistori, la legislació del patrimoni cultural català preveu que un expedient de delimitació d'entorn protegit com el que s'hauria d'obrir en aquesta ocasió només es pot incoar d'ofici per la mateixa Generalitat o a instància d'una altra administració pública.

A més, l'Ajuntament afirma que la trama urbana de l'entorn del conjunt de Drassanes pot canviar i provocar que es deformi el paisatge urbà, la seva harmonia i la seva visualització. Aquesta situació s'agreuja encara més en el cas de les Drassanes, segons creuen, perquè la trama no està consolidada en part pel gran solar que està pendent d'edificar i on es vol alçar l'hotel. Per això l'Ajuntament reclama que la zona es protegeixi.

Cargando
No hay anuncios

En defensa de la seva proposta, l'Ajuntament posa com a exemple l'Hospital de Sant Pau que, tot i ser al centre de la ciutat, la Generalitat va aprovar l'entorn de protecció que afecta tots els edificis que estiguin davant del Bé Cultural d'Interès Nacional pels quatre costats. Aquesta distinció provoca que qualsevol alteració de l'entorn s'hagi de sotmetre a l'informe preceptiu de la Comissió de Patrimoni Cultural. La situació es repeteix en altres equipaments al centre de la ciutat com el Liceu, la Pedrera o el Palau Moja.

Trobada programada

Cargando
No hay anuncios

Fonts municipals han explicat que el govern del consistori i membres del departament de Cultura es reuniran la setmana que ve per abordar la qüestió. De fet, i segons l'Ajuntament, el govern municipal ja havia sol·licitat fa més de 3 setmanes trobar-se amb el departament abans de presentar-los la sol·licitud de delimitació de l'entorn.

Durant la reunió, l'Ajuntament defensarà de nou que les Reials Drassanes, la Muralla Medieval, la Porta de Santa Madrona i el Baluard de Barcelona rebin aquesta delimitació en concordança amb la declaració com a Monument Historicoartístic d'Interès Nacional mitjançant el decret 896/1976 publicat en el 'Butlletí Oficial de l'Estat' del 29 d'abril de 1976. I recorden que el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de la ciutat a l'àmbit del districte de Ciutat Vella designa aquest edifici amb un nivell A de protecció.

Cargando
No hay anuncios

Des de la cadena Praktik, per la seva banda, retreuen a l'Ajuntament que recorrin a "mecanismes artificiosos amb el fi d'evitar el compliment de les seves obligacions", i recorden que no només compleixen tots els requisits legals, sinó que a més s'han adaptat als diversos requeriments del consistori no obligats per les ordenances, amb ànim "d'obtenir una tramitació àgil" per a un projecte que acumula ja setze mesos de tramitació, "lluny dels tres mesos habituals".