Hospitals i residències al límit pels impagaments de la Generalitat
Denuncien situacions de tensió perquè no poden pagar els proveïdors
BarcelonaLa setmana passada van ser les farmàcies les que van queixar-se que el Servei Català de la Salut (CatSalut) no els paga els medicaments pendents i ara és el sector de la sanitat concertada el que denuncia que es troba en una situació “d’asfíxia econòmica” derivada dels impagaments de la Generalitat. Les patronals dels hospitals concertats i dels centres sociosanitaris i de salut mental -la Unió Catalana d’Hospitals, l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya- van explicar ahir que aquest mes d’octubre la Generalitat només els ha pagat dos terços de la factura que els hauria d’haver pagat al setembre si s’hagués mantingut el termini de pagament a 90 dies. A aquesta situació cal afegir-hi, segons denuncien les patronals, que encara no s’ha fet efectiu l’increment d’un 3,6% de la tarifa que es paga als centres. La factura mensual dels concerts és de prop de 350 milions d’euros i representa un 53% de la despesa total del CatSalut.
Les entitats han denunciat que estan “al límit”, ja que estan fent un esforç addicional ampliant les línies de crèdit, però hi ha centres petits que depenen del concert i que “no han pogut pagar nòmines o n’han pagat també només dos terços i la situació és cada cop més tensa”, reconeixia ahir Helena Ris, directora de la Unió Catalana d’Hospitals. Com a conseqüència d’aquests impagaments, els centres també estan pagant amb retard als proveïdors de material, de neteja o d’alimentació. La situació no és nova. Fa temps que conviuen amb la incertesa de no saber si cobraran ni quan. Segons les patronals, tampoc hi ha previsió per al pagament de la factura d’octubre en no haver-se aprovat el FLA extraordinari (fons de liquiditat autonòmic), al qual la Generalitat supedita el pagament a hospitals i farmàcies, cosa que deixa el termini de pagament als centres concertats a 120 dies.
És per això que les patronals demanen reunir-se amb la Generalitat “per fer una certa planificació dels pagaments d’aquí a finals d’any”, diu Ris. “Confiem que s’aprovarà el FLA perquè, si no, la situació serà molt difícil”, va alertar Ris.
Cessen el metge que va denunciar 2 morts
L’Hospital de la Vall d’Hebron ha cessat el fins ara cap de cirurgia cardiovascular, Manuel Galiñanes, que va denunciar dues morts per les retallades. Galiñanes va denunciar davant del Síndic de Greuges i l’ICS la mort de dos pacients a l’estiu a causa de la reducció de les sessions quirúrgiques. La Vall d’Hebron ho nega i argumenta que la marxa de Galiñanes s’ha produït “a conseqüència de la seva renúncia per continuar el procés d’avaluació per renovar el càrrec”.