Els hospitals concertats, al límit
Els hospitals concertats estan en situació crítica. Després dels impagaments del juliol, alerten que si no cobren aquest setembre no podran pagar les nòmines. A més, un 30% dels centres no abonarà la paga de Nadal.
BARCELONA.Després de les residències i els centres de dia, ara són els hospitals concertats els que alerten que si el pagament dels concerts al setembre s'ajorna o directament no es fa efectiu, tindran molts problemes per pagar als seus treballadors. "Si es repeteix la situació del juliol [quan no es van pagar els concerts] sobrepassarem el límit i es posarà en risc el pagament de les nòmines dels treballadors. Ens consta, però, que el departament de Salut i el d'Economia són conscients d'aquesta situació", explica Ramon Cunillera, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya.
No obstant, tant el consorci com l'altra gran patronal del sector sanitari concertat, la Unió Catalana d'Hospitals, confien que el mes de setembre cobraran els 345 milions d'euros que reben del Govern per la contractació de serveis sanitaris. Però fins a finals de mes no en tindran la confirmació. De fet, fa quatre mesos que conviuen amb aquesta incertesa de no saber si cobraran ni quan. De mitjana, s'està pagant a cent dies vista. "Comporta una absoluta incertesa i els condicionaments de liquiditat econòmica ens deixen paralitzats. És un problema greu que no s'havia produït mai", reconeix Cunillera. El mes de juliol ja no van cobrar el concert, tot i que la majoria de centres van pagar les nòmines amb recursos propis o amb finançament bancari. Centres concrets amb més problemes de tresoreria van necessitar l'ajuda de la Generalitat per poder pagar als seus treballadors. "No és el primer mes que ens deixen de pagar, altres mesos ens havien pagat parcialment i a més venim d'una rebaixa del concert", lamenta Cunillera.
Cobrar el concert és fonamental per a la supervivència dels hospitals de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), ja que suposa entre el 90% i el 95% dels ingressos d'un centre. En números absoluts són uns 345 milions d'euros. "La nostra capacitat financera està molt al límit perquè l'accés a crèdit ara és impossible. Que un mes no et paguin pot suposar problemes molt seriosos per complir amb obligacions bàsiques com les nòmines. I un segon impagament -que esperem que no passi- afectaria molta gent", alerta Cunillera.
Sense paga de Nadal
De la mateixa opinió és Lluís Monset, director general de Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), la patronal privada que també representa centres sociosanitaris i de rehabilitació concertats. "Es diu que el que ens podrien pagar és el que ens deuen del juliol i no el pagament d'ara", explica. En cas de no cobrar, calcula que al voltant d'un 20% de centres no podrien assumir les nòmines. Des del departament de Salut, però, ahir van confirmar que s'està treballant amb la idea de pagar els concerts.
La sensació en el sector és que plou sobre mullat. El 2010 es va reduir un 3,21% l'import dels concerts i el 2011 la davallada va ser d'entre el 8% i el 10%. L'impacte va recaure sobre la despesa corrent o les compres però una part important, pràcticament el 50%, va ser sobre les nòmines dels treballadors. Aquest any no s'ha reduït el concert. És per això que tant patronat com sindicats estan molestos perquè els hospitals concertats amb participació pública no abonaran la paga de Nadal en compliment del reial decret 20/2012 del 13 de juliol, segons el qual els empleats públics no cobraran la paga doble del desembre. Segons dades de la Unió Catalana d'Hospitals, en aquesta situació s'hi troben un 30% dels hospitals concertats que formen part de la XHUP. En total hi ha uns 26 centres, com ara l'Hospital del Mar, Sant Pau i el Clínic, que ja ho han comunicat als seus treballadors. No obstant, s'estan buscant mecanismes de compensació i pagar un import equivalent o aproximat de la pagar extra a través d'altres conceptes de la nòmina.
El 70% restant -48 hospitals concertats- tenen previst pagar la paga extra amb normalitat, ja que són entitats privades, fundacions o ordres religioses.