SALUT
Societat10/07/2014

Els hospitals catalans tancaran un 16% de llits entre juliol i setembre

S’entreguen més de 21.000 firmes contra les retallades a Bellvitge

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

BarcelonaCom cada estiu, els hospitals catalans redueixen el nombre de llits disponibles per adequar-los, segons el departament de Salut, a la caiguda de l’activitat quirúrgica. La mesura es repeteix cada any però treballadors i usuaris de la sanitat denuncien que falten llits, ja que aquests tancaments se sumen a les unitats que no s’han reobert des que van començar les retallades.

Entre juliol i setembre es tancaran, de mitjana, un 16% dels llits dels hospitals catalans, cosa que equival a 2.091 llits dels 13.072 que hi ha en total. La primera quinzena d’agost és quan menys llits hi haurà disponibles, un 76%, ja que les operacions programades “es redueixen pràcticament a la meitat”, segons va explicar ahir el responsable d’atenció sanitària del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga. “No hi haurà cap ciutadà que no tingui un llit si el necessita”, va afegir el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa.

Cargando
No hay anuncios

Però aquests arguments no convencen els treballadors, sindicats i veïns, que insisteixen que falten llits. A la Vall d’Hebron continua la saturació de pacients a urgències -entre 50 i 60 persones esperaven ahir a ser ingressades- i a l’Hospital de Bellvitge les entitats veïnals van presentar ahir 21.900 firmes al Parlament per denunciar que retallades com el tancament de plantes i quiròfans o la reducció de personal estan “desmantellant” l’hospital i fent augmentar les llistes d’espera.

Aquest any el tancament de llits a l’estiu ha provocat una revolta als hospitals catalans. Bellvitge i la Vall d’Hebron han liderat les protestes. A la Vall d’Hebron, a més, el cap d’urgències, Xavier Jiménez, i el seu equip alerten que la reducció de llits entre juliol i setembre agreujarà la sobresaturació de pacients que ja pateix el servei i que ja fa dies que denuncien. De fet, Jiménez ha estat destituït i reubicat en un altre càrrec -serà el cap del programa de crònics- després de denunciar-ho públicament. Fonts d’urgències explicaven ahir a l’ARA que hi ha una relació “clara” de “causa-efecte”. El gerent del centre, José Jerónimo Navas, ho va negar i en declaracions a TV3 ho va atribuir al fet que Jiménez no s’havia adaptat al nou pla de millora de les urgències. Els treballadors del servei, però, continuen insistint que el sistema no funciona perquè no hi ha drenatge de pacients. És a dir, no hi ha llits on ingressar-los. I no perquè els metges no vulguin treballar a la tarda, com al·lega la direcció.

Cargando
No hay anuncios

Relleu també al Clínic

El de la Vall d’Hebron no és l’únic relleu. El cardiòleg Josep Brugada abandona de manera pactada el seu càrrec de director mèdic de l’Hospital Clínic dies després d’aprovar-se un nou reglament de funcionament del centre. Segons Efe, Brugada serà substituït en els pròxims dies pel nefròleg Josep Maria Campistol.