Els hospitals arribaran "aviat" al pic de la cinquena onada
Salut confia que no es compleixin les pitjors previsions d'ocupació a les UCI, on ara hi ha 581 malalts
BarcelonaLa cinquena onada perd força a Catalunya però el degoteig de contagis no s'atura i els hospitals encara continuen plens. La tendència epidemiològica va en la bona direcció, segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha qualificat de "bona notícia" la reducció de les noves infeccions en totes les franges d'edat. També sembla que els llits hospitalaris es buiden de malalts de covid, ja que aquest dimecres s'han alliberat una vuitantena de llits convencionals (ara hi ha 2.148 pacients de covid) i vuit de cures intensives (hi ha 581 malalts crítics). L'entrada i sortida "oscil·lant" dels centres sanitaris és també una pista per als pròxims dies: Cabezas confia que "aviat" es doblegui la corba i es pugui destensionar el sistema sanitari. Encara que no hi ha res definitiu, ara per ara les previsions més pessimistes del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que vaticinava que la primera setmana d'agost l'ocupació a les unitats de cures intensives (UCI) s'enfilaria fins als 700 malalts no s'han complert.
Amb tot, les últimes 24 hores la conselleria ha notificat 28 víctimes mortals més. En total, la pandèmia ha causat 22.760 defuncions i el cinquè embat ja n'ha provocat mig miler. D'aquestes, 73 eren persones grans i dependents que vivien en centres residencials. "Hi ha dies que no tenim cap defunció i d'altres que tenim un increment de 28 diàries com aquest dimecres. Si no estiguéssim vacunant, però, tindríem més de 200 defuncions diàries", ha recalcat la secretària. De fet, i prenent com a referència els estudis del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (Biocom-SC), Salut calcula que la vacunació està evitant 64.450 casos, 136.064 dies d'hospitalització (hi hauria 6.000 ingressats i no 2.000) i 27.315 a les unitats de cures intensives (UCI), on s'atenen prop de 600 persones i n'hi podria haver més de 1.300.
Després que la corba de contagis toqués sostre la segona setmana de juliol, amb 51.270 infeccions en només set dies, encara ara la incidència acumulada està descontrolada. Catalunya diagnostica 831 casos de coronavirus cada 100.000 habitants –325 l'última setmana– i, tot i així, cal tenir en compte que la dada està esbiaixada, perquè Salut ha deixat de fer proves als contactes estrets a causa de la impossibilitat de traçar les cadenes de transmissió. Cabezas ha detallat que l'atenció primària ha hagut d'assumir 9 vegades més feina que en altres onades per l'auge de casos sospitosos i amb símptomes que s'hi han adreçat en un mes i mig i que el fre a les noves infeccions està permeten que els serveis de vigilància epidemiològica, que fan 6.000 trucades diàries de mitjana, puguin començar a fer seguiment al setè i desè dia d'algunes persones en confinament.
Arrenca la vacunació dels 12 als 15 anys
Cabezas ha informat que aquest dimecres al matí encara hi havia 83.689 cites disponibles per vacunar-se, 59.000 de les quals per a primeres dosis. "Si encara no estan vacunats, aquest és el millor moment per agafar cita", ha animat. De fet, la màxima responsable en Salut Pública ha admès que aquest excedent de vacunes ha forçat a accelerar la campanya de vacunació dels menors de 12 a 15 anys. D'una banda, per arribar a l'inici de curs amb el màxim de joves vacunats amb la pauta completa, i de l'altra, perquè hi ha disponibilitat de dosis. "Comencem a tenir cites lliures i no volem tenir-ne, volem que totes les dosis estiguin posades i que facin la feina de protecció que han demostrat que fan", ha defensat.
Aquest dimecres, al punt de vacunació massiva de la Fira de Barcelona han arribat els primers adolescents catalans de 12 a 15 anys per rebre la primera dosi. La coordinadora de l'espai, Lourdes Carrés, ha instat les famílies a demanar cita perquè "és molt important anar avançant en la vacunació i arribar a l'inici de curs amb la màximaimmunitat possible, per protegir-los a ells i a les seves famílies". Ha animat a fer-ho "allà on puguin", atès que moltes famílies estan fora del seu municipi.
Les imatges s'han repetit a la resta de punts de vacunació on ja s'està inoculant el fàrmac arreu de Catalunya. Com a Manresa, on l'Isaac Vilajosana, de 13 anys, s'ha vacunat acompanyat del seu pare, un requisit indispensable en tractar-se d'un menor d'edat. En declaracions a l'ACN, el jove diu que ara se sent més "tranquil": "Si et demanen si et vols vacunar has de dir que sí, jo almenys no trobo cap motiu per dir que no".
Tàrrega ha sigut un altre dels municipis on la vacunació dels adolescents ha arrencat aquest dimecres. La Laia Hernanz, de 12 anys, és una de les joves ja vacunades. "En tenia ganes. Estic contenta que ja m'ho hagi pogut treure de sobre", ha assegurat. La seva mare, Anna Atero, explica que la jove era l'única de la família que faltava per vacunar. També en Sergi Torres, de 14 anys, s'ha vacunat a Tàrrega. Ho ha fet sense pensar-s'ho. "Vaig passar la covid-19 i no tenia ganes de tornar-la a passar", ha explicat.
Catalunya espera rebre aquesta setmana unes 407.810 dosis de Pfizer (272.610), Moderna (89.700) i Janssen (45.500). De moment, un 58% de la població té la pauta completa, i si bé hi ha un 2% dels vacunats amb una dosi que o bé no han acudit a la cita per posar-se la segona o encara no ha demanat hora, Cabezas és optimista i ho atribueix més a una qüestió d'organització, com ara que hi ha persones fora del seu lloc de residència. "Tenim sort de viure en un país amb vacunes, és un privilegi tenir-la de forma gratuïta, a prop de casa i administrada per professionals sanitaris de gran vàlua", ha subratllat Cabezas, que ha lamentat que del 27% de la població que ha rebut una vacuna al món, només l'1,1% hagin arribat a països de baixos ingressos.