L'Hospital del Pallars farà avortaments, però només farmacològics
Salut negocia amb clíniques privades de Lleida perquè practiquin interrupcions quirúrgiques i evitin a les dones el trasllat a Barcelona
BarcelonaL'Hospital Comarcal del Pallars començarà a practicar interrupcions voluntàries de l'embaràs però només per via farmacològica. La reivindicació de les entitats a favor dels drets de les dones que les dues comarques pirinenques cobreixin els avortaments s'ha complert a mitges, perquè per a les interrupcions de l'embaràs instrumentals caldrà que les dones es traslladin, de moment, fins a Barcelona.
El departament de Salut ha autoritzat al centre, que des de Tremp dona atenció als dos Pallars, a administrar el tractament farmacològic per a l'avortament voluntari, a banda d'ampliar la cartera de serveis de ginecologia amb el control de les gestacions d'alt risc. En un futur, es podran fer també les ecografies morfològiques de les 20 setmanes, que actualment s'han de derivar a Lleida.
Per als moviments feministes i pels drets de les dones, es tracta d'un pas important, però per a l'activista Sílvia Aldavert, de l'associació Drets Sexuals i Reproductius, no deixa de ser una victòria que "arriba 30 anys tard" i no aconsegueix trencar la falta d'igualtat d'accés de les dones perquè, argumenta, no tenen dret a triar el mètode per a la interrupció de l'embaràs. La via farmacològica només s'accepta fins a les nou setmanes de gestació, així que passat aquest període només poden fer un avortament quirúrgic, que avui només es practica a clíniques de les ciutats de Tarragona i Girona (fins a la setmana catorze) i a centres públics i privats de l'àrea metropolitana de Barcelona.
Aldavert critica que 30 anys després de la legalització de l'avortament a Espanya encara hi hagi dones a Catalunya que no tinguin un accés fàcil a aquesta pràctica. "Si al Pallars es pot parir, per què no es pot avortar?", es demana l'activista. "No s'entén, perquè tots dos procediments els fan els mateixos professionals", afirma. De fet, a tota la demarcació de Lleida no hi ha cap professional que practiqui avortaments voluntaris perquè s'acullen al seu dret d'objecció de consciència i això obliga les dones a traslladar-se a Barcelona. Salut explica que està en converses amb dues clíniques privades per autoritzar-les a fer interrupcions voluntàries quirúrgiques, sense cap cost per a les pacients que hi vagin a través de la sanitat pública. Aquest concert amb el sistema privat també sorprèn Drets Sexuals i Reproductius, que es qüestiona que "ja que es comença de zero" no es faci la formació i l'acreditació amb professionals del sector públic.