BarcelonaCom l'energia, que no desapareix, sinó que es transforma: amb la plaça Espanya de Barcelona blindada per la policia per evitar que es repetissin els macrobotellons de les dues últimes nits, els joves que volien aprofitar una altra nit de cap de setmana per fer festa al carrer van canviar el seu escenari. Durant el dia d'ahir ja van córrer per les xarxes convocatòries de diferents botellons: la més concorreguda, la de la platja del Bogatell i el seu entorn, espai ja habitual d'aquest tipus de concentracions a la ciutat, que ahir es va veure desbordat per la mida de la concentració i per les destrosses en locals.
El macrobtelló de la tercera nit va ser menys massiu que el de la segona, amb uns 30.000 assistents i ja no 40.000, segons els càlculs que ha presentat l'Ajuntament aquest matí, i lleugerament menys conflictiu, tot i que es van repetir les imatges de robatoris, agressions i saquejos. Van tornar les motos cremades i les parades d'autobús vandalitzades. La nit es va tancar, però, sense ferits greus. El Sistema d'Emergències Mèdiques va haver d'atendre 39 persones –només quatre menys que la nit anterior– ,16 de les quals van haver de ser traslladades a hospitals.
Cargando
No hay anuncios
Hi va haver, a més, "incidents preocupants", com ha reconegut el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, en el seu balanç. Entre ells, els atacs als restaurants l'Escamarlà, el Xiroi Ca la Nuri i el McDonald's, i, ja entrada la matinada, els intents de vandalització de botigues a la Vila Olímpica. "Ens ho han destrossat tot", explicava aquest matí, encara en xoc, un dels treballadors de l'Escamarlà, ocupat en la neteja de les destrosses. Els assaltants, a més de trencar-los tendals, vidres i barra, se'ls van endur ampolles d'alcohol, ordinadors i la tauleta.
"Si avui fos dilluns, no obriríem, però sent diumenge farem el que sigui per tenir obert", apuntava Ricard Noguera, de Xiroi Ca la Nuri, que estima uns danys de 50.000 euros i assegura que se'ls han endut tot el material informàtic i tota la licoreria. La falta d'ampolles –se'ls en van endur unes trenta o quaranta de tota mena de begudes alcohòliques– la poden solucionar portar-ne d'altres locals, però la falta d'ordinadors i dels dispositius que fan servir els cambrers és el que més els complica la logística. "S'ho han endut tot", lamenta Noguera. Aquest matí tapaven els forats dels vidres amb plafons de plàstic per poder obrir i començaven a rumiar en els dispositius de la nit per protegir aquestes obertures.
Cargando
No hay anuncios
Així va ser l'assalt al restaurant Xiroi Ca la Nuri
L'assalt al restaurant Xiroi Ca la Nuri
"A la Vila Olímpica sempre ens trobem que la gent ve cap aquí quan acaba el botelló. Rebem a l'anar i al venir: aquest cop també hem patit amb vidres trencats, senyals i parquímetres arrencats i necessitats fisiològiques per tot arreu. És una cosa bàrbara", detalla Jordi Giró, de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica. També enumera danys en cotxes i terrasses de bars. "Aquesta nit ha sigut més forta, però els botellons aquí són recurrents", explica, i alerta que l'agressivitat d'aquesta última nit "ha sigut infinitament més gran" però que en qualsevol cas cal una resposta "contundent" contra tot aquest incivisme.
Cargando
No hay anuncios
Lladres "oportunistes"
A la zona de platges la policia hi va fer 13 detencions, algunes de les quals relacionades amb el grup de joves vestits de negre que va protagonitzar atacs i robatoris a la platja del Bogatell. "Són delinqüents", ha dit el director del cos dels Mossos, Pere Ferrer, en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha detallat que aquest grup d'entre 20 o 30 persones tenia capacitat per arrossegar altra gent a cometre delictes, que són "oportunistes" que aprofiten les concentracions per robar. La policia s'ha ajudat de drons per fer les identificacions. En total, en els diferents punts de botellons, que aquesta nit no han estat tan concentrats com les anteriors, hi ha hagut 30 detencions, que segons ha exposat Ferrer, s'han realitzat quan els presumptes delinqüents s'havien apartat de la multitud. La policia no detalla el perfil d'aquestes persones però sí que remarca que són "una minoria".
Cargando
No hay anuncios
La crònica gràfica del macrobotelló de Bogatell, d'Enric Borràs.
A la zona de platges, a partir de les sis de la matinada hi va tornar a haver escenes de violència com les que van recórrer la nit anterior carrers d'Hostafrancs com Creu Coberta, amb grups cremant contenidors i motos –com a mínim, 14– i llançant objectes contra la policia a la zona litoral. El més greu: el saqueig dels restaurants.
Cargando
No hay anuncios
Canvi de dispositiu
Després d'activar ahir les alertes a l'entendre que la violència que s'havia viscut a l'avinguda Maria Cristina ja no era un problema que quedés sota les competències de la Guàrdia Urbana, sinó una qüestió greu d'ordre públic a la qual havia de respondre el cos dels Mossos, el tinent d'alcaldia de Seguretat de la ciutat ha celebrat avui el dispositiu desplegat a la zona 0 dels botellons de la Mercè, que ahir, amb les boques del metro tancades i controls per tor arreu, va quedar neta de concentracions. El grup parlamentari del PSC i Units per Avançar –la formació de Batlle– ja ha demanat la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per donar explicacions sobre els aldarulls.
Cargando
No hay anuncios
Batlle ha detallat que ja tenien monitoritzada la convocatòria a Bogatell i que hi havia un dispositiu preventiu desplegat a la zona, tot i que poc visible per evitar tensions. Moltes de les detencions, de fet, les van fer agents de paisà per evitar problemes majors d'ordre públic, segon han detallat els Mossos. En total, les tres nits fortes de Mercè s'hauran saldat amb uns 85.000 assistents als macrobotellons, però la policia no descarta que les concentracions i els disturbis es puguin repetir també aquesta última nit.
Una Mercè amb cita prèvia, cadires buides i 200.000 participants
La segona edició pandèmica de les Festes de la Mercè ha tancat –macrobotellons al marge– amb bona valoració per part de l'Ajuntament, que confia, això sí, poder tornar al model clàssic de festa, ja sense necessitat de reserves prèvies i mascaretes, de cara al 2022. Prop de 200.000 persones hauran participat en alguna de les propostes del programa oficial quan la programació posi avui el seu punt final amb el Piromusical, que tornarà a ser descentralitzat –amb quatre punts de llançament– per evitar aglomeracions i garantir que es pot veure des de qualsevol punt de la ciutat. En xifres globals, unes 120.000 persones han participat en les propostes diürnes, en què destaca especialment l'escenari de la cultura popular al passeig de Gràcia, que en va congregar fins a 60.000 en diferents moments, i 75.000 han participat en els concerts.
Pel que fa a l'absentisme, que era un dels punts que més preocupaven l'organització després que l'any passat hi hagués de mitjana un 33% de cadires buides a tots espectacles, no s'ha resolt, però sí que s'ha mitigat: l'aforament mitjà s'ha situat entre el 70% i el 80%, segons ha detallat el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí. Per evitar l'absentisme, aquest any s'havia plantejat que la reserva d'espectacles es fes per franges horàries i no per activitats concretes.