L'hivern més sec en 100 anys
Les escasses pluges i nevades acumulades en els darrers tres mesos trenquen rècords. La sequera es podria allargar durant el març
BarcelonaTot i la gran onada de fred que vam viure fa algunes setmanes, aquest hivern passarà a la història sobretot per un altre fet menys sorollós: la manca de precipitacions. Acabat el febrer, l'Observatori Fabra de Barcelona, situat al Tibidabo, ha anunciat que la suma de les pluges de desembre, gener i febrer és la més baixa des que s'hi recullen dades (1914). En total hi han caigut 15,9 litres per metre quadrat en tres mesos, menys, fins i tot, que els 16,5 de l'hivern 1937-38 i que els 19,9 del 1988-89, que fins ara havien estat els més secs a la ciutat. Tot i que la dada més espectacular és la del Fabra, la sequera és evident també a la resta de comarques. A Lleida, amb dades des del 1959, només hi ha hagut un hivern similar a aquest, el de 1999-2000, que va registrar una pluja de 5 litres en 3 mesos, la mateixa dada que enguany. A Girona, les dades de l'Agència Espanyola de Meteorologia comencen el 1920, i en aquest cas només l'hivern de 1952-53 va acumular menys pluja que el d'enguany, en què van caure només 14 litres en 3 mesos; aquest any n'hi han caigut 26.
Les Terres l'Ebre i el vessant nord del Pirineu de Lleida són els únics indrets que han rebut una mica més de pluja i de neu els últims mesos, però, tot i així, a Tortosa només hi han caigut poc més de 20 litres per metre quadrat, i cal anar fins a l'hivern de 1994-95 per trobar una dada de pluja més baixa: 17,5. Tot i que l'hivern oficial no s'acaba fins d'aquí a 3 setmanes, a nivell meteorològic es fan servir els tres mesos sencers, desembre, gener i febrer, per elaborar els càlculs.
La sequera d'aquest hivern ja es va preveure. Un dels índexs més fiables de pronòstic a llarg termini a Europa és l'anomenada oscil·lació de l'Atlàntic Nord o NAO. Bàsicament es tracta d'un càlcul entre la pressió atmosfèrica que hi ha a les Açores i la que hi ha a Islàndia; segons els resultats d'aquest càlcul es pot deduir com serà la circulació atmosfèrica a Europa durant les pròximes setmanes, i si això ajudarà o no que hi hagi pluges. Enguany tot feia preveure un hivern anormalment sec, com així ha estat. Aquests mateixos pronòstics indiquen que el març les coses no canviaran, i que en general serà un mes altre cop amb menys pluja de la que caldria esperar.