"Hem de sortir al carrer a buscar la gent que encara no s'ha vacunat"

La directora del CAP del Raval Sud proposa punts d'informació en mesquites i instituts per accelerar la immunització al barri on va més lenta

BarcelonaUns 4.500 veïns. Aquesta és la bossa de pacients que el CAP Drassanes, al barri del Raval Sud de Barcelona, sap que no s'han vacunat encara que tindrien edat per haver-ho fet. Són l'objectiu a seduir per fer créixer els índexs d'immunització a la zona de la ciutat on està costant més avançar en la cursa contra el covid. Tot just aquesta setmana s'ha superat la barrera de la meitat de la població amb pauta completa al barri (51,2%, segons les últimes dades) mentre altres punts de la ciutat ja sobrepassaven el 75%. Al CAP Drassanes, el ritme de vacunació es manté ara constant, amb prop de 140 punxades al dia, després que en ple estiu, com va passar a tot arreu, la cosa s'alentís, però el fet d'estar punxant ara molta població jove que treballa –en alguns casos, moltes hores i amb horaris poc clars– fa que a vegades no s'omplin totes les franges. "Quants han fallat aquest matí?", pregunta Paloma Prats, infermera i directora del centre, a l'equip que gestiona la vacunació. Les infermeres es reconeixen "esgotades" després que la cinquena onada els agafés amb la vacunació en marxa i quan tot just començaven a recuperar l'activitat habitual del CAP. Ara l'objectiu prioritari és punxar cada dia tantes vacunes com puguin.

"S'han d'aprofitar totes les dosis. Quan en sobra alguna, truquem a les consultes per si hi ha algun pacient que pot baixar a vacunar-se i sempre reservem franges per a aquesta vacunació oportunista, per si algú es ve a visitar i el convencem de vacunar-se", explica Prats. Té clar, però, que no n'hi haurà prou amb els molts esforços que es fan dins de les parets del centre de salut i que per arribar a percentatges més elevats de vacunats, l'atenció primària haurà de sortir a buscar els pacients fora. Sobretot, en una zona com el Raval Sud, on més de la meitat de la població té nacionalitat estrangera (el 56% dels pacients del CAP) i les barreres lingüístiques i culturals fan que les crides a vacunar-se no arribin de manera tan directa. "És cert que aquí avancem a un ritme més lent, però s'ha de veure per què: hi juguen la barrera idiomàtica, la bretxa digital i un tema cultural de concepció diferent de la salut i les vacunes, i també algunes informacions errònies que s'han difós sobre les vacunes, i els horaris laborals de la gent més jove", repassa.

Cargando
No hay anuncios

Per vèncer totes aquestes barreres, Prats defensa una organització en xarxa al barri per treure la vacunació fora del CAP, ja no només amb punts mòbils sense cita prèvia com el que ja van provar –amb bons resultats– a la rambla del Raval i que ara es repetirà en diferents ubicacions, sinó portant directament la campanya de vacunació a la porta de qui no s'hi ha interessat. Més enllà de propostes com les que estudia Salut amb possibles al·licients com descomptes en albergs o programació cultural per a qui es vacuni, que avisa que s'haurien de mirar "amb molta cura" perquè ningú entengui que se l'està "intentant comprar perquè es vacuni", la responsable del centre proposa explorar altres vies com portar unitats de vacunació els divendres a les mesquites. O acostar-se a les portes dels instituts per convèncer els indecisos ara que arrenca el curs escolar.

Cargando
No hay anuncios

Més recursos

"Hem de repensar què més es pot fer. La feina de l'atenció primària és treballar per a la comunitat; de la mateixa manera que anem a les cases de pacients grans que no poden desplaçar-se, haurem de sortir a buscar la gent per vacunar-la", defensa. Donen per fet que hi ha un percentatge de població reticent, que oscil·la entre el 10% i el 15%, entre els quals hi ha molts antivacunes, que seran els més difícils de convèncer i, per això, per assolir nivells alts de protecció comunitària defensen que ara els esforços s'han de centrar en la bossa de la població que, fins ara, no ha tingut interès per vacunar-se. Sortir a buscar aquests veïns. "Hem de sortir més i no només en els punts mòbils de vacunació", assegura Prats, que apunta que per fer que això sigui possible caldran més recursos i una bona organització dels equips.

Cargando
No hay anuncios

De moment, el divendres 17 de setembre tornaran a instal·lar un punt mòbil a la rambla del Raval i celebra que, aquesta vegada, el fullet informatiu s'ha escrit en més llengües per arribar a més gent. L'objectiu serà vacunar el màxim nombre de veïns de la zona i evitar, com ha passat en altres punts similars, que s'hi acostin turistes.