SEGURETAT INFORMÀTICA
Societat07/01/2017

El ‘hacker’ que va atacar els Mossos impulsa un moviment polític

Un grup ha piratejat la web del club Bielderberg utilitzant el seu àlies Hack Back

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaEl 'hacker' o grup que el maig va filtrar les dades i adreces de 5.540 policies afiliats al Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) no s’ha quedat quiet. Qui s’amaga darrere dels pseudònims Phineas Fisher i Hack Back des de llavors ha reivindicat accions com l’atac informàtic i la conseqüent filtració al principal partit de Turquia, l’AKP, i continua justificant-se amb consignes polítiques. Fisher impulsa un moviment amb certes semblances amb Anonymous i podria haver començat a acumular seguidors. Així ho indica l’atac informàtic de la setmana passada a la web de les conferències de l’influent club Bilderberg.

El text que els 'hackers' van deixar amenaçant els membres del club Bielderberg a la seva pròpia web estava firmat com a Anonymous i el “moviment Hack Back”. L’última frase era; “salutacions a Phineas Fisher, ets un dels humans vius més grans”. Tot just unes setmanes abans d’aquest atac Phineas Fisher havia tancat –o li havien clausurat– els comptes que tenia al portal Reddit i a Twitter –on feia servir l’usuari @GammaGroupPR. Aquest darrer compte, des d’on havia reivindicat atacs com el dels Mossos i el de l’AKP turc, havia estat de l’empresa Gamma Group: l’objectiu que va disparar la fama de Phineas Fisher.

Cargando
No hay anuncios

L’agost de 2014 qui sigui que hi ha darrere de Phineas Fisher va sacsejar el sector de la seguretat informàtica amb l’atac informàtic a Gamma Group i la filtració de tots els detalls sobre el programa espia FinFisher, utilitzat per policies i agències d’espionatge de diferents llocs del món. Prop d’un any més tard hi va tornar colpejant la competència de Gamma Group, la companyia internacional de programari espia Hacking Team.

“Les agències d’intel·ligència i la policia fan el que volen sense tenir en compte les regulacions, i els criminals com jo fem el que volem sense tenir en compte les regulacions”, va publicar Fisher el juny passat. Com a anarquista revolucionari, manté que les reformes que han aconseguit “canvis reals” –com la jornada laboral de vuit hores– “són el resultat de moviments revolucionaris”. Amb l’atac als SME va dir a aquest diari que pretenia “animar la gent a passar a l’acció”.

Cargando
No hay anuncios

L’antropòloga Gabriella Coleman, especialista en Anonymous, considera que Anonymous i qui hi hagi darrere de Fisher tenen elements culturals molt semblants. Tot i això Fisher, en certa manera, els menysprea. Va escriure a Reddit que Jeremy Hammond –autor de l’atac a l’empresa d’intel·ligència Stratfor– va ser un dels pocs membres d’Anonymous “amb un anàlisi polític decent” i “capacitats per hackejar”. Coleman, en una entrevista a l’ARA va explicar que Fisher “fins i tot és millor” que Anonymous, perquè sap esborrar el rastre d’una manera molt eficaç i “és més curós” pel que fa a la seguretat.

El fundador de Hacking Team, David Vincenzetti, deia el juny que hi havia en marxa múltiples investigacions a diferents països per caçar Phineas Fisher. Una és la dels Mossos. Afirma que és una sola persona sense motivacions ideològiques reals. De moment no l’han atrapat. Coleman, mentrestant, està a l’expectativa per si es multipliquen els atacs sota el paraigües Hack Back.