Habitatge

Llogaters de 40 finques aniran als tribunals per reclamar honoraris que els han cobrat irregularment

Desenes d'inquilins d'una mateixa propietat reclamen el compliment d'un acord que van signar amb Rentaz i la propietat de manera confidencial

BarcelonaDesenes de llogaters de més de 40 finques de Barcelona han tornat a sumar forces i denuncien que la immobiliària Rentaz incompleix l'acord a què van arribar després de fer pública una "estafa generalitzada" amb els honoraris que els havien cobrat de manera presumptament irregular. En un nou capítol d'un cas que es va fer públic al març, en què els mateixos llogaters van reclamar a la immobiliària que els tornés aquests honoraris, els llogaters han decidit ara dur-lo als tribunals. Segons expliquen, la protesta del març va derivar en un pacte entre la immobiliària i la propietat. Es marcava un termini perquè els tornessin els diners i s'establia una clàusula de confidencialitat que va fer que l'acord no es fes públic. Vuit mesos després els veïns han decidit trencar aquesta confidencialitat per denunciar que Rentaz, asseguren, continua sense tornar-los els diners. Aquest dissabte han decidit en una assemblea exigir el compliment de l'acord als tribunals.

Els conflictes amb la immobiliària van començar fa anys, quan ciutadans com Júlia Martínez i Patrícia Mestres van llogar el seu pis. "Em van dir que el propietari era una persona física, però quan vaig haver signat el contracte, vaig veure que era una persona jurídica", explica Martínez. Aquesta és la diferència, que les testimonis expliquen que se'ls va amagar deliberadament, i això ha dut el cas fins on és ara: la llei estableix que si la propietat és una empresa (una persona jurídica) els honoraris de la immobiliària els ha de pagar l'arrendador i no l'inquilí.

Cargando
No hay anuncios

No va ser fins al febrer que els veïns es van organitzar i van descobrir que la immobiliària era la gestora de la família Monleón Pagès que, segons el Sindicat de Llogateres, té més de 40 finques a Barcelona. Diuen que cobrar els honoraris ha sigut "una pràctica generalitzada" en les propietats d'aquesta família.

Els termes de l'acord

Després d'una primera campanya de mobilitzacions duta a terme al març, en què van entregar més de 200 signatures a la immobiliària reclamant el retorn dels honoraris, es van iniciar negociacions amb la propietat i van arribar a un acord extrajudicial al juliol. En aquest acord, segons el Sindicat de Llogateres, la propietat es comprometia a tornar els honoraris cobrats (que ronden els 1.500 euros per llogater) en un termini determinat, les parts renunciaven a portar el conflicte per la via judicial i es comprometien a mantenir la confidencialitat. Ara aquest termini ja hauria vençut. A més, el sindicat denuncia que un 86% dels acords que incloïa el pacte no s'han complert, i per això ja no s'hi senten vinculats.

Cargando
No hay anuncios

L'acord també comportava fixar un preu màxim dels honoraris per als canvis de nom, ja que la llei no en fixa cap, fer un correcte manteniment de l'edifici i prestar el servei de neteja que els llogaters paguen –i denuncien que no sempre es compleix–. A més, la propietat es comprometia a abonar 50.000 euros al sindicat en concepte de comissió de negociació, que ja s'han cobrat i dipositat a una caixa de resistència. D'aquí que, malgrat tot, la portaveu del sindicat, Carme Arcarazo, valori que s'hagi reconegut "la capacitat negociadora" del sindicalisme en el marc de l'habitatge.

Denuncien que els incompliments van des de no abonar els honoraris fins a no mantenir els habitatges. "A mi només em van arreglar el sostre perquè es va fixar data per al judici verbal", explica Mestres, que va demandar la propietat abans d'afiliar-se al sindicat. Reconeix que l'hi van tapar i pintar, però no van arreglar el problema de fons, diu, i assegura que encara té humitats, com els seus veïns.

Cargando
No hay anuncios

Els llogaters estan disposats a continuar amb les mobilitzacions per cobrar els honoraris, que es cobren pel servei que ofereix l'intermediari i normalment es calculen a partir del 10% del lloguer de tot un any. És a dir, que a Barcelona s'aproximen als 1.500 euros. Per això, des del sindicat valoren que acumulant honoraris i els interessos de demora des que ha caducat el termini, el Cas Rentaz supera la xifra dels 200.000 euros.

Aquest diari s'ha posat en contacte amb Rentaz aquest dissabte per contrastar les queixes dels llogaters, però no ha rebut cap resposta, tal com va passar al mes de març quan es va fer públic el cas.