Veïns del Raval denuncien que l'Ajuntament els ha triplicat el lloguer social
Els afectats asseguren que han passat de pagar 120 euros a gairebé 500, molt per sobre del 30% dels seus ingressos


Barcelona"Ara he de triar entre pagar el lloguer social o menjar". Rita González és mare d'una família monoparental, viu amb les seves dues filles en un bloc propietat de l'Ajuntament de Barcelona, al barri del Raval, i assegura que el lloguer social l'està "ofegant". Tenen la condició de família vulnerable i un lloguer subvencionat, pel qual fins fa uns mesos pagaven 120 euros al mes. Però des de gener de l'any passat, explica, les quotes han augmentat fins a arribar als 500 euros. "Sense cap avís, sense cap explicació", insisteix.
Com ella, tres famílies del seu mateix bloc, al carrer Santa Elena, i diversos membres del col·lectiu de barri Raval Rebel han denunciat públicament aquest divendres el que qualifiquen d'increments desmesurats d'aquest tipus de lloguers per part del consistori "sense cap avís previ". El problema, expliquen, afecta diverses famílies d'aquest immoble i avancen que també podria estar afectant altres persones vulnerables que viuen de lloguer social a la capital catalana.
Els veïns afectats i membres del moviment social s'han presentat al matí a la seu de l'Institut Municipal de l'Habitatge de Barcelona (IMHAB) per exigir explicacions del que qualifiquen "pujades totalment irregulars". "Hem passat per instàncies, papers, burocràcia i al final hem vingut aquí directament, fent una protesta per poder parlar amb algú", argumenta González, que assegura que des del juny passat els veïns han presentat diverses instàncies i recursos, acompanyats per Raval Rebel, i que fins ara no havien rebut cap resposta de l'administració. Després d'una reunió d'una hora amb la direcció de l'IMHAB, González ha explicat que els responsables de l'organisme s'han "compromès a revisar" els seus casos i faran una segona trobada a mitjans del mes de març.
L'Ajuntament assegura que els imports s'ajusten a la llei
"L’Ajuntament també actua com un gran tenidor", critiquen des de Raval Rebel, i acusen el consistori de fer “propaganda” amb la compra de la Casa Orsola mentre "vulnera els drets de manera flagrant en els casos en els quals el mateix Ajuntament és el propietari".
Per la seva banda, fonts municipals expliquen a l'ARA que el consistori està analitzant els casos. Detallen que la situació dels adjudicataris de pisos de lloguer social es revisa oficialment cada dos anys per comprovar que les condicions de vulnerabilitat no han canviat i actualitzar, si cal, els imports. Però remarquen que "sempre es fa un avís previ" amb tres mesos d'antelació i, de fet, es posa en marxa tot un procés burocràtic en què cal que les famílies tornin a acreditar diversos documents. Si la situació familiar ha canviat és aleshores quan s'ajusta l'import dels lloguers, que segons l'Ajuntament "mai pot superar el 30% dels ingressos totals dels inquilins". Per tant, si hi ha un increment del lloguer social només es pot deure o bé a que han augmentat els ingressos de la llar o bé a un error de forma.
En el cas del bloc del carrer Santa Elena, l'Ajuntament assegura que els expedients ja es van revisar al novembre i que els imports dels lloguers s'ajusten als documents d'ingressos disponibles de les famílies. Fonts municipals també confirmen que "els avisos es van fer amb tres mesos d'antelació i la tardor passada se'ls va explicar detalladament com s'havien calculat les rendes en funció dels ingressos acreditats". Un exercici, assenyalen les fonts municipals, que tornaran a repetir en la trobada del mes de març. "Igualment, en cas de situació sobrevinguda, si no s'ha pogut formalitzar la sol·licitud a temps o no s'ha pogut aportar tota la documentació, l'acreditació dels ingressos i la sol·licitud de l'ajut es pot fer en qualsevol moment", conclouen des de l'Ajuntament.