Habitatge

Veïns del Poble-sec fan guàrdia al portal contra l'assetjament de la propietat

Un grup de veïns d'una finca del Poble-sec de Barcelona s'organitzen per evitar que una empresa de desocupació els sabotegi les instal·lacions

Un dels veïns intenta treballar mentre fa guàrdia a la porta de la finca.

BarcelonaFa una setmana que els cinc veïns de la finca del número 33 del carrer de Magalhães, al Poble-sec de Barcelona, fan guàrdia dia i nit a l'entrada. Hi han baixat un parell de cadires i, per torns, passen les 24 hores com poden per "protegir" el portal i impedir així que l'empresa de desocupació contractada per la propietat de l'edifici hi accedeixi i sabotegi els habitatges. Fa una setmana, un parell de treballadors, acompanyats de mossos d'esquadra, van arrencar la porta de ferro de l'entrada i se la van endur; l'última acció d'intimidació que els residents denuncien perquè marxin. "És una guerra psicològica: a veure qui aguanta més", diu una activista a favor del dret de l'habitatge que està fent dues hores de guàrdia.

El malson d'aquests veïns va començar a finals de l'any passat, quan l'antic propietari de l'edifici va morir i l'edifici es va subhastar. Un fons d'inversió rus, amb seu a Màlaga, el va comprar per 595.001 euros el novembre del 2023 i setmanes després ja va anunciar a l'únic llogater que hi viu que o acceptava la pujada del lloguer d'un contracte legal en vigor o havia de marxar. Finalment, però, amb l'assessorament d'un advocat i del Sindicat de Llogateres, Fran Fernández explica que va poder aturar l'increment il·legal i ara paga 821 euros mensuals per un pis d'uns 30 metres quadrats. Els altres quatre residents són okupes en quatre habitatges des de principis del 2020, mentre que n'hi ha un que està buit. Tots plegats asseguren que tenen una bona convivència i estan fent pinya en contra de la campanya d'intimidació.

Portal de l'edifici assetjat al Poble-sec.

Fernández explica com al desembre les canonades dels baixants es van col·lapsar de sobte, i l'aigua residual de tot l'edifici va vessar pel seu lavabo i dutxa i tot l'edifici va quedar sense subministrament d'aigua. L'acció l'atribueix a un atac dels treballadors de l'empresa contractada per la propietat per fer-los fora, Stop Okupas. "Són uns matons", continua un dels residents, que no vol identificar-se i que explica com, en una altra ocasió, van intentar forçar la porta d'una veïna. Al resistir-s'hi, van colpejar un dels joves, segons un vídeo que la comunitat ha penjat al seu compte de X. Les intimidacions, els insults i agressions verbals són constants, enumera un altre dels joves residents, que afirma que la situació li està passant factura emocional perquè tem que irrompin a casa seva, mentre està treballant.

Mentre els veïns i els que donen suport a la seva causa estan fent guàrdia, els de seguretat es passegen per davant i, fins i tot en alguna ocasió, s'asseuen amb ells i fan petar la xerrada o, senzillament, es queden callats. "Depèn del caràcter de cadascú", assenyala una de les que han vingut a fer guàrdia. Amb el portal obert, els residents volen fer de barrera perquè els de Stop Okupas no tornin a sabotejar les instal·lacions de l'escala. "Fa unes setmanes es van endur els ploms i ens van deixar a les fosques", denuncia un dels okupes, que assegura que la factura dels desperfectes ocasionats pels "matons" puja a 2.000 euros.

Els veïns han presentat fins a cinc denúncies contra la propietat de l'edifici per suposats delictes d'assetjament continu, amenaces i sabotatge. L'advocat dels residents, Simón Cava, admet la dificultat perquè totes tirin endavant, a causa que no sempre ha estat possible identificar els agressors. Segons afirma, les intimidacions a veïns de finques que es volen buidar per dedicar-les a altres usos és molt freqüent, però no ho és tant que s'emportin una porta de ferro i deixin desprotegida la propietat.

stats