Habitatge

A partir del febrer: els topalls del lloguer entraran en vigor en aquests 140 municipis

Catalunya serà la primera comunitat que regula les rendes de les zones "tensades"

MadridDesprés que al juny la Generalitat va demanar poder limitar el preu dels lloguers a 140 municipis catalans, la consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat que aquesta mesura entrarà en vigor a partir del febrer. En concret, en una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la flamant ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que en les pròximes setmanes el govern espanyol publicarà l’índex de preus de referència dels lloguers que ha de permetre contenir les rendes en aquelles zones declarades "tensades".

En un comunicat, el ministeri d’Habitatge també ha informat que té previst publicar “durant el mes de febrer” aquest índex. De fet, tal com va explicar l'ARA, el disseny de l'índex ja està molt avançat des de fa setmanes, però la convocatòria anticipada d'eleccions generals i la creació de la cartera (en la legislatura passada Habitatge era dins el ministeri de Transports) van suposar aturar uns dies el treball tècnic.

Cargando
No hay anuncios

Però amb l'índex no n'hi ha prou per posar en marxa el control dels lloguers. En paral·lel a la resolució que ha de recollir el disseny d'aquesta eina, cal que el ministeri d'Habitatge publiqui la resolució on es dona el vistiplau a les 140 zones que la Generalitat ha identificat com a "tensades". Fonts del ministeri d'Habitatge confirmen a l'ARA que està previst que aquesta segona resolució també es publiqui al febrer, juntament amb l'índex. Un cop publicats els dos documents, l'endemà mateix la Generalitat ja podrà posar fil a l'agulla per contenir les rendes en aquestes 140 àrees.

Cargando
No hay anuncios

En aquests 140 municipis hi viuen, segons la Generalitat, 6,2 milions de persones, que representen el 80,6% del total de la població de Catalunya. Es tracta, sobretot, de localitats que es concentren a l'àrea metropolitana de Barcelona i al litoral del país. I les quatre capitals catalanes formen part de la llista amb un risc alt d'accés a l'habitatge assequible. Pots consultar la resta de municipis on es regularà el lloguer en aquest mapa i a la llista final.

Els 140 municipis que el Govern ha declarat com a zona tensada en el mercat de l'habitatge
Cargando
No hay anuncios

A Catalunya s'espera amb ganes l'índex perquè de moment ha estat l'única comunitat que ha mogut fitxa per poder regular les rendes a les zones tensionades. Precisament per això, a banda del grup de treball específic del ministeri, juntament amb l'Agència Tributària i el cadastre, qui també és al darrere del disseny de l'índex és la mateixa Generalitat. De fet, tal com es va acordar a la norma estatal, aquelles comunitats autònomes que tenien un índex propi –era el cas de Catalunya fins que el Tribunal Constitucional va tombar una part de la llei d'habitatge catalana– podien entrar a negociar-ne el disseny. La Generalitat aspirava a tenir un índex propi i no homogeni per a tot l'Estat, com vol el ministeri. Però, finalment, serà igual per a totes les comunitats autònomes.

"La regulació arriba molt tard", ha dit la portaveu del Sindicat de Llogateres de Catalunya, Carme Arcarazo. "Cada mes que la regulació no entra en vigor són pujades i són famílies que tenen menys diners per pagar la llum i el menjar", ha denunciat la portaveu, que confia que les administracions "compleixin la paraula". Alhora, Arcarazo ha recordat que es tracta d'un índex nou i estatal i que, per tant, "costa molt valorar" com s'acabarà aplicant perquè "l'important no és que els preus es quedin iguals, sinó que baixin", ha dit en declaracions als mitjans de comunicació.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, des de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, el seu gerent Oscar Gorgues, considera que la notícia només "empitjora" la situació del lloguer. "Això provocarà una caiguda de l'oferta i que els propietaris vegin més interès a vendre i no a llogar els habitatges", ha afirmat Gorgues.

Diferència entre petit propietari i gran propietari

L'índex no afectarà igual grans propietaris (amb cinc habitatges o més) i petits propietaris. En el cas dels petits, a l'hora de fer un contracte nou hauran de mantenir el preu de l'anterior i només podran aplicar-hi l'actualització de la renda (se sol vincular a la inflació). Només podran incrementar un 10% el lloguer si demostren que han fet certes obres a l'immoble. A canvi, podran optar a bonificacions fiscals generoses, sobretot si redueixen el preu del lloguer.

Cargando
No hay anuncios

En el cas dels grans propietaris (persones físiques i jurídiques), en aquestes zones “tensades” la regulació pot arribar a afectar aquells que tenen cinc habitatges o més (sempre que siguin a la zona afectada; si no, serà a partir de deu habitatges). A l'hora de firmar un contracte, hauran d'ajustar el preu d'acord amb l'índex. Això es donarà quan es tracti d'un contracte nou (no vigent). En el cas dels petits, si treuen un pis al mercat que no hi ha estat els darrers cinc anys, és a dir, que no té contracte de referència, també els afecta.