Solars a 45 euros el metre quadrat per frenar el despoblament
L'Ajuntament de Camarasa posa a la venda onze parcel·les públiques per atraure famílies joves al municipi
CamarasaCamarasa està de rebaixes. Aquest petit poble de la Noguera acaba d’anunciar la venda d’onze parcel·les urbanitzables de titularitat pública a 45 euros el metre quadrat. El preu està molt per sota del que ofereix el mercat, que a la comarca oscil·la entre els 90 i els 140 euros. Es tracta d’una mesura in extremis per revertir un despoblament que sembla imparable al municipi, que té censats actualment 786 habitants quan fa deu anys eren gairebé 950.
L’Ajuntament va obrir el període de sol·licituds dilluns passat i el tancarà el 2 de març. Diu que ja ha rebut trucades de persones interessades, però hi ha condicions per als futurs compradors: “Aquests terrenys són molt llaminers i no volem que caiguin en mans d’especuladors”, adverteix l’alcaldessa, Elisabet Lizaso. Els que els acabin comprant estaran obligats a construir una casa i viure-hi durant 25 anys com a mínim. En cas d’incomplir-ho, el consistori tindrà dret a recuperar el terreny pel mateix preu. A més, es prioritzaran els demandants més joves, aquells que hagin nascut a la comarca, amb fills i amb la necessitat d’una primera residència.
Herència del boom immobiliari
La mida de les onze parcel·les ofertes oscil·la entre els 380 i els 250 metres quadrats. Són una herència de la planificació urbanística que l’anterior govern municipal va aprovar durant els anys de la bombolla immobiliària, que va esclatar a partir del 2008. “Fa molt temps que aquests terrenys estan infrautilitzats, destinats només a l’abocament temporal de restes vegetals, i pensem que és una llàstima”, apunta l'alcaldessa.
Els elevats preus dels terrenys privats i l’estat lamentable de moltes cases velles han provocat un degoteig constant de joves que marxen. I això és el que el municipi vol aturar. “Si amb mesures com aquesta aconseguim que una sola família es quedi al poble, ja serà un èxit per a nosaltres”, assegura Lizaso.
Aquest va ser el cas del Miquel, un pare de família de 35 anys. Fill de Camarasa, ha vist com molts de la seva generació han marxat a Balaguer o fins i tot a Barcelona atrets per una bona oferta laboral o per millors condicions de vida. El Miquel, casat i amb dos fills, va acollir-se a una mesura semblant que l’Ajuntament va oferir fa tres anys com a prova pilot. En aquell cas, van ser tres parcel·les que sumaven uns 400 metres quadrats i que el Miquel va adquirir pel mateix preu simbòlic de 45 euros. Encara hi estan treballant per fer-se la casa, que confien que els permetrà viure molt més còmodament que ara. “Si no haguéssim tingut aquesta oportunitat, ens n'hauríem anat a viure a un altre lloc”, admet. Els elevats preus dels terrenys privats de Camarasa, afegits als impostos i a les dificultats de finançament, feien inviable aconseguir la casa dels seus somnis.
Recuperació del nucli antic
Paral·lelament a la venda dels solars, l’Ajuntament ha iniciat també un estudi per recuperar el parc immobiliari del centre històric. Moltes de les cases d’aquesta zona estan deshabitades i la majoria en estat precari per l’envelliment de la població i del parc d'habitatge. Molts dels propietaris, que ja no hi viuen, no mostren gaire interès per vendre-les. “Tenim l’inconvenient que no són habitatges municipals i no podem intervenir”, diu l’alcaldessa. Per aquest motiu, s’està estudiant la possibilitat de promoure i incentivar la rehabilitació d’aquests habitatges o el seu lloguer.
Cal recordar que la demarcació de Lleida és l’única de Catalunya que en els últims anys ha vist reduïda la seva població. Dels 439.134 habitants que hi havia el 2011, se’n van comptabilitzar mil menys l’any passat. La província és la més extensa del país (12.000 quilòmetres quadrats) i també la menys poblada, amb només 36 habitants per quilòmetre quadrat (Tarragona i Girona superen el centenar). S’està convertint, doncs, en el desert català, sobretot l’àrea del Pallars Jussà i la Noguera.