Habitatge

Pisos de lloguer per temporada, la nova fórmula que s'obre pas a Barcelona

La legislació actual permet grans rendibilitats en aquests arrendaments per estades que oscil·len entre un mes i un any

Barcelona"Diuen que són pisos, però sembla un hotel, no?" Els veïns del Fort Pienc, a Barcelona, han vist amb sorpresa l'evolució que ha fet el solar que hi havia al costat de l'estació de metro de l'Arc de Triomf. Durant molts anys, la crisi del totxo va fer que estigués buit i després es va saber que hi farien un hotel. Però el 2015 la prohibició del govern d'Ada Colau de donar més llicències turístiques va frustrar els plans d'Hotusa, que havia comprat el solar. En plena pandèmia el terreny va canviar de mans i l'empresa d'inversió immobiliària barcelonina Conren Tramway hi va començar a construir un bloc amb 108 pisos. Veient-los des de fora, però, els veïns no acaben d'entendre exactament com funcionen aquests nous habitatges.

"De sobte vam veure que decoraven tots els balcons iguals. Les mateixes cortines, cadires, taules... És estrany que en un bloc de pisos de lloguer tots els balcons tinguin el mateix mobiliari", explica l'Albert Prades, economista i veí de la zona, que va decidir investigar i publicar a les xarxes el cas d'aquest bloc. "La llei no permet fer-hi un hotel, però ara el que sembla és un hotel encobert per a gent rica", afegeix. Fonts municipals i la mateixa empresa ho neguen. Tècnicament, són petits habitatges "per viure-hi", d'una o dues habitacions, però no estan destinats (ni pensats) per a residència permanent o habitual dels veïns de la ciutat, diuen fonts de l'empresa. Són pisos "de temporada", "de mitja estada", una tipologia recollida a la llei estatal d'arrendaments urbans (LAU) que es mou entre els pisos turístics i els tradicionals i que està prenent força en moltes ciutats europees.

Cargando
No hay anuncios

Els pisos estan totalment equipats amb mobles, cortines, catifes i, fins i tot, llençols, plats i gots. La particularitat és que el contracte de lloguer és de mínim 32 nits (per evitar ser catalogats com a pisos turístics o hotels) i 12 mesos com a màxim. El preu? Els d'una habitació es lloguen per 2.300 euros al mes i els de dues per 3.200 euros. Això, remarquen des de l'empresa, "ho inclou tot": subministraments, wifi, mobles, IVA, fiança, dipòsits i també els serveis extra de consergeria, terrassa i piscina. Fonts de l'empresa expliquen que el públic objectiu són empresaris que necessiten passar un temps a la ciutat, persones que venen a fer tractaments mèdics, treballadors del sector tecnològic o "nòmades digitals", que passen llargues temporades en diferents ciutats o busquen un lloc pràctic mentre troben un pis definitiu. "Es tracta d'un nou tipus de necessitat d'habitatge, que sorgeix del context dels nous models de vida i de treball", argumenta Jaume-Enric Hugas, cofundador de Conren Tramway.

Cargando
No hay anuncios

Un punt cec de la legislació

Els pisos per temporada són legals i estan recollits a la llei de lloguers, però no tenen els mateixos condicionants que els pisos de lloguer habitual. "Per això s'han convertit en la gran aposta de les consultores immobiliàries i els fons d'inversió", explica l'investigador de l'Institut de Recerca Urbana Hidra i exportaveu del Sindicat de Llogateres Jaime Palomera, que afegeix que aquesta tipologia "ha de poder existir" perquè respon a unes necessitats socials: "El gran repte és que coexisteixin de forma equilibrada". Des de l'Ajuntament de Barcelona assenyalen que també són útils quan tenen finalitats socials. Per exemple, per donar sostre temporal a famílies vulnerables.

Cargando
No hay anuncios

El problema és l'efecte que poden tenir sobre la gentrificació als barris i sobre els preus de lloguer. "És un gran punt cec de la legislació actual", apunta Palomera, que explica que tot i que no hi ha estudis concrets sobre els lloguers de temporada "no seria gens agosarat dir que, tal com passa amb els pisos turístics, també encariran els preus a escala global, per l'efecte contagi". A més, afegeix l'investigador, "si augmenten els pisos de temporada disminueixen proporcionalment els pisos que tenen com a funció viure-hi permanentment". Fonts de la immobiliària mantenen, en canvi, que el que Barcelona necessita és més oferta de pisos i asseguren l'impacte cap amunt en la resta de preus no s'hauria de produir "perquè estan destinats a un públic molt diferent".

Per la seva banda, des de l'Ajuntament insisteixen que "és imprescindible que la nova llei d'habitatge estatal, a més de regular els preus dels lloguers, reguli també els preus dels pisos de temporada". "Cal que el marc legal s'encamini a garantir l'habitatge per als veïns i veïnes i no a alimentar l'especulació immobiliària", afegeixen. En aquest sentit, des de Conren Tramway assenyalen que un dels seus objectius principals és integrar aquest tipus de lloguers necessaris al barri. "Recomanem als nostres llogaters els locals de proximitat i de km 0, els comerços del barri i, fins i tot, organitzem rutes culturals", explica Hugas.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, l'auge d'aquest tipus de lloguers sembla imparable i no només a la capital catalana, per això Palomera apunta algunes possibles vies de regulació com ara modificar els planejaments urbanístics a través dels plens municipals, "per exemple en les zones tensades com Barcelona" o fer llicències urbanístiques per regular-ne l'ús. La Generalitat, assegura, també podria dotar els ajuntaments per fer noves normatives i "evitar-ne creixements desmesurats", mentre que en l'àmbit estatal la LAU i la pròxima llei de l'habitatge –actualment en negociacions– també podrien abordar aquest "repte urgent", conclou.