Habitatge
Habitatge13/07/2023

La patronal dels pisos turístics: "L'administració hauria de fer més pisos socials i no traspassar-nos el problema"

El sector tem un augment de la regulació i la retirada de llicències, i demana més diàleg a Capella

BarcelonaLa Federació Catalana d'Apartaments Turístics, que representa 27.000 pisos turístics a Catalunya, ha sortit al pas de les crítiques que rep el sector. La patronal s'ha volgut desmarcar dels problemes d'accés a l'habitatge, que segons ells són "estructurals" i no una conseqüència de la seva activitat. "Se'ns responsabilitza dels mals de l'habitatge, però el nostre sector es regula segons la demanda, i l'alentiment del sector per les regulacions és més que evident", ha lamentat la vicepresidenta de la Federació, Ester Torrent. També han llançat un avís: asseguren que sense la seva activitat "es perdria el 46% de l'oferta de places per pernoctar a Catalunya" i es posarien "en perill més de 26.000 llocs de treball i l'activitat econòmica de molts municipis catalans que viuen del turisme".

Els representants dels propietaris de pisos turístics han volgut respondre, així, a les paraules de la consellera de Territori, Ester Capella, que la setmana passada va assegurar que el seu departament prendria totes les mesures al seu abast per limitar els pisos turístics i els lloguers de temporada. Segons va dir la consellera, "l'ús fraudulent" d'aquestes activitats provoca "tensions de preus i no permet garantir l'oferta de lloguer a la població resident".

Cargando
No hay anuncios

Els propietaris de pisos turístics, però, asseguren que "només representen el 3% del parc total de l'habitatge a Catalunya". "Els lloguers pugen, però pugen a tot arreu. Allà on hi ha moratòria a les llicències turístiques i també als municipis no turístics, com Lleida o Olot, que pràcticament no tenen pisos turístics", ha assegurat Torrent, que ha afirmat que el problema dels preus és "estructural" i té més a veure amb la inflació, l'Euríbor i la falta de crèdit que no pas amb l'activitat que hi fa el sector privat. "L'administració hauria de ser molt més proactiva en les seves polítiques d'habitatge social i no traspassar-nos la problemàtica a nosaltres. Segons dades de la mateixa Generalitat, entre el 2015 i el 2022 només s'han acabat 2.000 pisos de lloguer social, per exemple", ha etzibat la vicepresidenta de la patronal.

La patronal dels pisos turístics també ha respost a la crítica que la seva activitat "resta" oferta de pisos d'habitatge habitual. L'organització estima que el 60% dels pisos turístics són, en realitat, "segones residències". "Els seus propietaris les posen per llogar durant un temps molt determinat, mentre no en fan ús, i si s'anul·lessin aquestes llicències, aquests pisos no anirien a parar al mercat de lloguer", ha explicat el president de l'entitat, David Riba, que ha matisat que el 86% dels propietaris de pisos turístics només tenen un immoble i que la majoria són petits propietaris. "Penseu que el 40% necessiten els diners del lloguer turístic per arribar a final de mes", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la inseguretat jurídica i la retirada de llicències és el que més "amoïna" el sector, que ha llançat un avís a Capella: "No es poden canviar les regles del joc a mig partit", ha advertit Riba. En aquest sentit, Federatur ha demanat "més diàleg i consens" abans de tirar endavant regulacions o limitacions. "Volem que se'ns tingui en compte", han conclòs.