Habitatge

Multa de 600.000 euros al líder d'un entramat amb més de 70 pisos turístics il·legals

La xarxa empresarial va començar a comprar habitatges el 2016

ARA
2 min
districto-eixample-barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha imposat un expedient sancionador de fins a 600.000 euros, l'import màxim fixat per la llei, al líder d'un entramat empresarial que llogava desenes de pisos turístics a la ciutat sense llicència. No ho feia al seu nom, sinó que va crear una xarxa de societats empresarials i persones jurídiques per ocultar les seves pràctiques. L'expedientat feia almenys set anys que s'enriquia amb aquest mètode, comprant pisos i finques senceres. En aquests anys ha acumulat fins a 37 propietats entre els districtes de l'Eixample i Ciutat Vella, que ha dividit en més de 70 apartaments que llogava a través de les plataformes Airbnb i Booking. L'expedient sancionador ha estat incoat per infracció molt greu i ja ha estat notificat a l'infractor.

Segons ha avançat La Vanguardia i ha detallat després l'Ajuntament, la xarxa de societats estava formada per 11 empreses que no es limitaven a comprar i llogar els apartaments. També hi feien obres importants sense llicència, com instal·lar un ascensor des de zero. El líder de l'organització tenia un paper "destacat" en la gestió dels allotjaments i dels turistes i coordinava una trama molt ben elaborada per evitar que els enxampessin. Per exemple, anaven canviant la titularitat dels habitatges: a vegades eren de persones vinculades a l'organització i d'altres, empreses pantalla. Després, presentaven contractes de lloguer de llarga durada legals per fer veure que allò no era un pis turístic.

En les inspeccions presencials, però, l'Ajuntament mai va trobar cap llogater vivint al pis; sempre hi havia turistes. De fet, segons ha explicat el consistori, la investigació va detectar que una mateixa persona constava com a llogatera de fins a sis pisos i una altra de tres.

De menys a més

En un principi només compraven pisos aïllats, però a mesura que van tenir més diners van començar a adquirir blocs sencers. Per exemple, darrerament, han comprat diverses finques senceres al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, on han fet (i encara estan fent) diverses obres il·legals. Fins i tot havien llogat uns baixos on hi havia unes oficines de la seva empresa.

L'última adquisició que hauria fet l'entramat és tota la finca d'En Giralt el Pellisser 16, on hi ha 14 pisos i hi viuen alguns llogaters antics que han presentat diverses queixes a l'Ajuntament per obres sense llicència. A més, segons el consistori, per tal que els veïns de tota la vida abandonessin el bloc s'han detectat "fets que podrien encaixar amb un delicte d'assetjament immobiliari". Aquestes conductes ja s'han denunciat en un jutjat penal.

La qüestió també està ja en mans de l'Agència Tributària, la Guàrdia Urbana i els Mossos, que estan investigant si de les conductes de l'entramat empresarial se'n poden derivar delictes penals. En declaracions als mitjans aquest dimecres, la primera tinent d'alcalde i responsable d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha defensat que l'expedient es deriva de la feina que el consistori està fent per "perseguir de forma inflexible i contundent" tota aquella activitat il·legal vinculada al lloguer de pisos turístics sense llicència. Ara bé, és molt difícil quantificar quants turistes van passar per aquests apartaments. A Airbnb, per exemple, sumen uns 2.800 comentaris d'hostes. Aquí, però, encara s'hi han de sumar els de Booking i els d'altres plataformes que encara no han sigut detectades.

stats