Habitatge

Els lloguers cauen entre un 3% i un 5% amb el topall de preus

El govern espanyol prioritzarà les ajudes a aquelles comunitats autònomes que apliquin la llei estatal d'habitatge

Vista aèria de Barcelona, que aquest dimarts ha demanat continuar aplicant la llei de lloguers.
N.R.M
03/10/2024
3 min

MadridLa Generalitat ha detectat una "contenció" dels preus dels lloguers a Catalunya durant el primer semestre de l'any, coincidint amb la posada en marxa de la regulació dels lloguers que incloïa el topall de preus. Així ho ha anticipat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, aquest dijous. Tot i que Paneque ha explicat que el Govern preveu difondre les dades exactes de l'lncasòl la setmana que ve, ha anticipat que es tracta d'una caiguda dels lloguers "d'entre un 3% i un 5% a Catalunya". "Veiem un cert efecte", ha remarcat la consellera just abans d'entrar a la conferència sectorial d'habitatge que ministeri i comunitats autònomes han celebrat aquest dijous a Madrid.

Per ara, Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha aplicat la regulació dels lloguers que recull la llei d'habitatge estatal. El control de les rendes en certes zones tensades va entrar en vigor el passat mes de març, després de rebre el vistiplau del govern espanyol. Cap més comunitat, però, ha plantejat seguir els passos de Catalunya, malgrat que l'espiral alcista dels lloguers afecta ja totes les grans ciutats de l'Estat, com ara Madrid o València. La mesura va entrar en vigor enmig d'una forta controvèrsia per l'oposició del sector immobiliari i un xoc fins i tot en l'àmbit acadèmic.

"El problema de l'habitatge és complex, i no té només una recepta. Estem treballant en una proposta que donarem a conèixer la setmana vinent en l'àmbit del debat d'orientació política general a Catalunya on un dels paquets que podríem desenvolupar és la construcció delegada [d'habitatges]", ha afirmat Paneque.

Rebuig del PP

Als territoris on governa el PP (tretze, tenint en compte les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla) es fa difícil pensar que hi hagi un gir respecte a aquesta decisió: "Rebutgem declarar zones tensades i intervenir els preus dels lloguers [...] Aquest tipus de mesures només serveixen perquè els preus pugin i baixi l'oferta", han assegurat els governs autonòmics del PP en un comunicat conjunt publicat aquest dijous al matí.

Davant aquesta negativa dels populars, el govern espanyol ha mogut fitxa i ha aprofitat la conferència sectorial d'aquest dijous per anunciar que prioritzarà i ajudarà amb finançament extra aquelles comunitats autònomes que apliquen les mesures que es recullen a la norma estatal d'habitatge. Fa uns dies, la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, fins i tot va obrir la porta a deixar sense fons estatals per a l'habitatge aquells governs autonòmics que no apliquen la llei del govern espanyol i, per tant, no regulen els lloguers. Finalment, però, aquest càstig ha quedat en una mera amenaça.

Pendents de la Conferència de Presidents

L'accés a l'habitatge s'ha convertit en un dels principals problemes a l'Estat. D'entrada, ha caigut en picat el nombre de joves que té una casa en propietat. També s'ha disparat el pes dels ingressos que les llars dediquen mes a mes a pagar el lloguer, cosa que impossibilita la seva capacitat d'estalvi, però també l'emancipació dels joves de la llar familiar. Alhora, Espanya continua a la cua pel que fa a l'habitatge social. La problemàtica, doncs, està servida, i les solucions, que els experts apunten que són múltiples i no sempre fàcils, per ara no arriben.

Davant aquest escenari, la Moncloa té intenció de fer de l'habitatge un dels pals de paller de la legislatura. De fet, Pedro Sánchez té previst convocar una Conferència de Presidents autonòmics dedicada només a aquesta matèria i amb l'objectiu d'aconseguir un "acord de país". "És necessària una aliança de país que doni resposta al problema que tenen milers de ciutadans a l'hora d'accedir a un habitatge", ha reiterat Rodríguez aquest dijous.

Amb tot, la trobada d'aquest dijous també ha servit per repartir 200 milions d'euros vinculats al bo jove de lloguer. Una ajuda de fins a 250 euros al mes durant dos anys destinada a joves i que té per objectiu facilitar la seva emancipació. D'aquests diners, Catalunya en rebrà 29 milions. Alhora, el ministeri també he detallat que ja s'han repartit 4.328 milions d'euros dels fons europeus dels 5.500 milions previstos per a la rehabilitació d'habitatge (729 milions han anat a parar a Catalunya).

stats