Les immobiliàries intenten esquivar la llei a base de prorrogar contractes
El Sindicat de Llogaters denuncia que amb aquesta pràctica "fan temps" esperant que el TC tombi la norma catalana
Barcelona"En menys d'un any i mig ja m'han fet dues pròrrogues de contracte, jo no puc viure així, amb aquesta incertesa de si tindré pis o no", lamenta la Cecília. La immobiliària que gestiona el seu pis –propietat d'una empresa– no li vol renovar el contracte "de moment". Als seus 49 anys, aquesta veïna de l'Esquerra de l'Eixample admet que ja ha parlat amb algunes amigues: "No descarto que hagi de tornar a compartir pis als 50 anys perquè, si no em renoven, jo sola no podré llogar res decent", explica.
El seu cas no és aïllat. Només a la seva finca hi havia fins avui tres famílies més que acumulaven diverses pròrrogues de contracte i altres veïns amb casuístiques semblants. Tots els pisos són propietat de la mateixa empresa, Marvi Eixample, i estan gestionats per la mateixa immobiliària, Finques Teixidor. Fa un any que els inquilins intenten negociar sense èxit. La llei catalana actualment en vigor estableix que, si l'hi renoven, el nou contracte de la Cecília hauria de ser per set anys i amb canvis mínims en l'import mensual, ja que els preus dels lloguers ara estan regulats. Per això aquesta inquilina intueix el que està passant: "Estan esperant; fan temps a base de pròrrogues per veure si cau la llei i així no m'han de renovar per set anys", avança.
El fet és que la norma catalana està actualment recorreguda al Tribunal Constitucional, que encara no s'ha pronunciat. I com que hi ha la possibilitat que la llei quedi suspesa totalment o parcialment, les immobiliàries dilaten els processos per evitar signar per més anys dels que els propietaris voldrien. Segons el Sindicat de Llogaters, es tracta d'una pràctica cada vegada més habitual entre propietaris i immobiliàries per esquivar el compliment de la regulació de preus i alerten de la "inseguretat i inestabilitat que això genera a les famílies llogateres". "Tot plegat em genera molta ansietat –confessa la Cecília–. Em sento indefensa i veig que ells sempre en surten impunes", diu en relació amb els grans tenidors.
De protesta individual a col·lectiva
Després de diversos intents per desencallar la situació, les famílies d'aquest bloc han passat a l'acció. Aquest dimecres a la tarda una cinquantena de persones, liderades pel Sindicat de Llogaters, han fet una protesta davant de les oficines de la immobiliària. "Només demanem el que diu la llei", insisteix la Cecília. La petició és doble: a la propietat perquè compleixi la llei, i a l'administració "perquè facin complir la seva norma". Finalment, després d'un parell d'hores de protesta la propietat i la immobiliària han accedit a renovar els contractes, sense cap pujada de preu, mentre que fins ara només els prorrogaven.
El sindicat destaca la importància d'enfocar la situació com una lluita col·lectiva. "Portàvem més d'un any intentant tenir una reunió i no hi havia manera. Només ens fan cas quan hi ha una mobilització", lamenta Carme Arcarazo, portaveu del sindicat. "No ens agrada fer servir aquest mètode, però és l'única manera d'aconseguir que es muntin taules negociadores i es compleixi la llei. La situació –continua– només fa un gir de 180 graus quan al darrere hi ha una associació que coneix les normes". La situació d'aquestes veïnes s'ha solucionat, però el sindicat subratlla que el seu cas és, actualment, el de moltes famílies llogateres a qui els toca renovar el contracte.