La Generalitat proposa que els serveis socials puguin aturar temporalment un desnonament si s'acredita vulnerabilitat
La proposta s'inclou en un nou esborrany per millorar el protocol de desnonaments vigent des del 2013
BarcelonaLa Generalitat vol que els desnonaments es puguin aturar de manera temporal si els serveis socials acrediten una situació de vulnerabilitat dels afectats. Així consta al nou esborrany del protocol de desnonaments en què treballa el Govern i que ha de substituir el que està vigent des de 2013, tal com ha avançat aquest dimarts El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA. Es tracta d'una actualització del protocol que fins ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia volgut ajornar, perquè considerava que actualment les mesures extraordinàries que s'han pres en l'àmbit dels desnonaments arran de la crisi sanitària ja han retocat moltes d'aquestes normes.
Fonts de Justícia confirmen a aquest diari, però, que ara el nou document ja s'ha enviat al col·legi de procuradors i d'advocats i a altres estaments judicials i ens locals, i està obert al debat. Fins i tot s'ha creat un grup de treball específic dins la comissió mixta entre el Govern i el TSJC per reprendre les negociacions. El nou redactat del Govern vol fixar com a definitives moltes de les mesures d'emergència que s'han pres durant la pandèmia. "El grup de treball també vol avaluar quants desnonaments hi ha ara mateix retinguts per la moratòria estatal i així tenir més capacitat de reacció quan la moratòria s'acabi", asseguren fonts del govern.
Avançar la detecció
Així, l'objectiu del nou protocol és que la detecció de les vulnerabilitats "es pugui activar de manera més sistemàtica, automatitzada i anticipada possible" i siguin l'eix sobre el qual giri l'actuació judicial, remarquen les mateixes fonts. Per això, el text vol establir com a definitiu que els jutges informin els serveis socials si detecten un possible risc d'exclusió social i així l'administració pugui redactar, si ho considera oportú, un informe de vulnerabilitats que aturi temporalment el desallotjament, almenys fins que es pugui garantir una alternativa habitacional.
El nou text també planteja la creació d'un registre electrònic que faciliti la gestió entre totes les parts i més previsió per poder planificar, si escau, l'acompanyament policial a la comitiva. També planteja la creació d'una unitat específica en matèria de conflictes d'habitatge dins del cos dels Mossos d'Esquadra. El text també proposa un òrgan mixt de vigilància i control que vetlli pel compliment del nou protocol.