Habitatge

Els diners del bo lloguer jove s'esgoten en menys de 8 hores

La Generalitat demana a l'Estat que dobli la partida a Catalunya, fins als 60 milions d'euros

4 min
Una habitació en un pis compartit a Barcelona

Barcelona"Insuficient, mal dimensionada i mal finançada". Així ha definit la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, l'ajuda estatal del bo lloguer de 250 euros per a joves d'entre 18 i 35 anys. Aquest dimecres es podia començar a demanar a Catalunya i la Generalitat ja feia dies que veia venir el problema. I les previsions s'han complert: en menys de 8 hores les sol·licituds han fulminat la partida econòmica destinada a aquesta prestació: els 29 milions d'euros. "A les 16.30 h s'havien registrat més de 15.000 peticions i els càlculs diuen que els 29 milions d'euros només permeten donar resposta a uns 9.600 joves com a màxim", ha explicat la consellera. Aquesta ajuda era molt esperada i el criteri per atorgar-la –fixat pel govern espanyol– era l'ordre de sol·licitud. Això ha fet que la majoria de joves interessats presentessin la documentació a primera hora del matí, tant de manera telemàtica com a les més de 100 oficines d'atenció al ciutadà habilitades. La conselleria admet que hi ha hagut un pic de demanda a la web, però assegura que el sistema informàtic ha funcionat correctament.

Davant d'aquesta situació, la conselleria ha exigit a l'Estat que dobli la partida econòmica destinada a aquesta ajuda a Catalunya, fins a arribar als 60 milions d'euros. "Els demanem que no frustrin l'alegria generada en molts joves i que ampliïn la convocatòria", ha demanat la consellera, que ha animat els joves a seguir presentant sol·licituds mentre la Generalitat negocia aquest punt amb l'Estat.

No és la primera vegada que el Govern protesta pel funcionament d'aquesta ajuda, que va ser un dels anuncis estrella de Pedro Sánchez durant la presentació dels pressupostos estatals. Aquesta tarda, de nou, han criticat tant el sistema d'atorgament de les ajudes com el fet que no hagin pogut "adaptar" la prestació a la realitat territorial catalana. "No és el mateix un jove que viu al Pirineu o a les Terres de l'Ebre que un jove que viu a Barcelona", ha posat d'exemple Cervera. “No podem tenir en compte ni els ingressos dels joves ni si la sol·licitud es fa en un municipi d’alta demanda. Tampoc ens dona marge per decidir l’import, que serà igual per a tothom, visquis en una comarca on els lloguers estan a 600 o en una on estiguin a 850”, argumentava fa uns dies a l'ARA el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, que assegura que tots aquests paràmetres sí que es tenen en compte a l'hora de concedir a les altres ajudes catalanes per a l'habitatge.

Cervera ha argumentat a més que, durant el repartiment dels diners amb la resta de comunitats, el Govern ja va demanar que es tinguessin en compte diversos factors que finalment s'han obviat. La Generalitat apunta que Catalunya té el 25% dels habitatges de lloguer de tot l'Estat i la proporció de joves se situa en el 17% del total de la població. Si s'haguessin tingut en compte aquests percentatges, Catalunya hauria hagut de rebre entre 34 i 55 milions d'euros, i no els 29 milions assignats, que corresponen a un 14,5% del total dels 200 milions previstos per a tot l'Estat durant dos anys. "Això posa de manifest que s’han generat unes expectatives irresponsables i que els recursos que destina el govern espanyol a aquesta mesura són clarament insuficients”, ha insistit la consellera.

Requisits per accedir al bo lloguer jove

La mesura estrella de Sánchez als pressupostos es va materialitzar al gener, a través d'un reial decret. El bo lloguer jove és una prestació d'un màxim de 250 euros al mes durant dos anys per ajudar a pagar el lloguer als joves d'entre 18 i 35 anys que no superin els 24.300 euros bruts anuals. Aquests són els dos requisits inicials, però n'hi ha més. I complir tots els paràmetres no és fàcil, sobretot per als joves que viuen en grans ciutats perquè hi ha topall en els preus dels lloguers que es poden presentar.

Així, per cobrar l’ajuda, cal estar empadronat al pis i, per norma general, el contracte de lloguer no pot superar els 600 euros mensuals, o els 900 si el pis es troba en una de les anomenades zones de mercat tens. Aquest és l’únic punt on la Generalitat ha pogut adaptar l’ajuda. Així, el preu no pot superar els 900 euros de lloguer a l’àmbit metropolità de Barcelona (és a dir, les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme i el Vallès Occidental i Oriental). A la resta de la demarcació el topall és de 650 euros de lloguer, el mateix que a la demarcació de Girona. A Lleida i Tarragona el topall se situa als 600 euros.

L’augment del preu a l’àrea metropolitana de Barcelona que va forçar la Generalitat havia d'ajudar al fet que més joves se’n puguin beneficiar, però així i tot més d’un 35% dels contractes en queden fora perquè el lloguer dels pisos a la capital catalana supera, en molts casos, aquest límit. “Si haguéssim pogut arribar només una mica més enllà, fins als 950 euros, hi haurien entrat pràcticament el 80% dels casos”, admetia Sala fa uns dies.

En el cas que dels joves que viuen en un pis compartit, el preu de l’habitació no podrà superar els 450 euros a Barcelona i a l’àmbit metropolità i els 350 euros si el pis es troba a la resta de la demarcació barcelonina o a la de Girona. A Lleida i Tarragona el llindar se situa als 300 euros per habitació i jove.

stats