Els lloguers baixen 47 euros al mes de mitjana a Barcelona amb la regulació dels preus
Els contractes han augmentat en el primer any d’aplicació de la llei, segons l'Incasòl
BarcelonaUn any i tres mesos després de tenir en vigor la llei que regula els lloguers a Catalunya, ja s'han fet públiques les primeres dades oficials sobre l'evolució tant del preu com dels contractes signats. I de moment avalen la llei. Els preus han començat a mostrar els primers senyals de moderació, sobretot a Barcelona. Ara una família que hagi entrat de lloguer a la capital catalana aquest setembre ja ha pagat –de mitjana– 47 euros menys al mes que abans de l’entrada en vigor de la regulació, un any enrere. Això implica un estalvi de 564 euros anuals.
Així es desprèn de les dades fins al setembre d'aquest 2021 publicades per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que estan basades en les xifres de l’Incasòl. Els càlculs permeten analitzar l’evolució del preu dels lloguers en els primers 12 mesos d’aplicació de la nova norma, que a hores d’ara continua en vigor però recorreguda al Tribunal Constitucional.
I no només el preu dels lloguers. Les xifres també serveixen per veure l’evolució dels contractes, una de les ports del sector immobiliari a l'hora de posar en marxa la llei. Entre el juliol i el setembre d’aquest any es van fer 40.934 contractes de lloguer a tot Catalunya. És un 5,1% més que en el mateix període de l’any anterior –sense la regulació en vigor–, quan se’n van signar 38.945. Així, tot indica que per ara la regulació no ha afectat el dinamisme del mercat, que va a l'alça. Tot i això, el que no determinen les estadístiques de l’Incasòl és quants pisos en oferta hi ha actualment a Barcelona o a Catalunya ni, per tant, si l’oferta ha pujat o baixat, com asseguren els càlculs del sector immobiliari.
Aquesta mateixa tardor, amb les dades dels primers sis mesos ja a la mà, la Generalitat també recordava que les xifres d’aquest últim any venen marcades per l’efecte distorsionador que ha pogut tenir la pandèmia sobre l’economia i en concret sobre el mercat de lloguer. El secretari d’Habitatge, Carles Sala, assegurava a aquest diari que fins que no es normalitzi totalment l’activitat econòmica –“en els pròxims trimestres”, apuntava Sala– no es podrà avaluar “amb rigor” si el mercat pren alguna tendència clara.
El Sindicat de Llogateres, que és qui va promoure la llei, ha celebrat les xifres. Assenyalen que en aquest últim any els preus han baixat més en els municipis regulats (un 2,2% de mitjana) que no pas en els que no tenen regulació (-1,6%). A més, destaquen que se signen més contractes de lloguer a les zones regulades (un 9,1% més) que als municipis que no s’han acollit a la regulació (un 6,4% menys de contractes).