Habitatge

Barcelona amplia el parc públic d'habitatge: suma 746 pisos protegits en cinc districtes

El paquet de promocions ha suposat una inversió de 111 milions d'euros

ARA
2 min
Un dels nous pisos protegits que s'incorporen al parc públic de Barcelona

BarcelonaBarcelona amplia el parc públic d'habitatge amb 10 noves promocions i 746 nous pisos de protecció oficial impulsats per l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB). Segons ha anunciat l'Ajuntament aquest dimecres, les promocions finalitzades s'hauran adjudicat entre aquestes últimes setmanes de l'any i els primers mesos del 2024, i han suposat una inversió de més de 111 milions d'euros.

Els nous pisos de protecció oficial

Els habitatges de protecció oficial estan repartits en cinc districtes de la ciutat, sobretot en zones que "estan experimentant grans transformacions" com el barri de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc, i l'àmbit de les antigues cases barates del Bon Pastor i les antigues casernes, al districte de Sant Andreu. La resta de promocions s'aixequen a Sant Martí, Nou Barris i Horta-Guinardó. Amb aquesta incorporació, el parc públic s'incrementarà fins a més de 12.300 habitatges.

De fet, aquest dimecres l'alcalde Jaume Collboni ha visitat un dels pisos de lloguer al carrer Cisó, a la Marina del Prat Vermell, acompanyat de la primera tinenta Laia Bonet i el comissionat d'Habitatge, Joan Ramon Riera. En declaracions als mitjans, Collboni ha explicat que l'objectiu prioritari és generar sòl. "La ciutat de Barcelona encara té sòl urbanitzable per construir habitatge, i el volem posar a disposició dels operadors, sobretot públics, però també sense ànim de lucre, per fer habitatge protegit", ha remarcat.

Jaume Collboni i Laia Bonet durant la visita als nous pisos a la Marina del Prat Vermell

La majoria de les noves promocions són de lloguer. Vuit de cada deu pisos, en total 585, són de lloguer social i assequible, mentre que la resta s'adjudiquen en dret de superfície. Dels destinats a lloguer, a més, hi ha un paquet de més de 230 pisos amb serveis específics per a gent gran. Totes aquestes promocions tenen la qualificació d’habitatge de protecció oficial i, per tant, s’adjudiquen a 746 famílies inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona (RSHPOB).

L'alcalde també ha posat èmfasi en els joves i ha admès que és un "repte de futur" que puguin quedar-se a viure a Barcelona. "Marxar de casa dels pares no ha de significar necessàriament marxar de la ciutat, com està passant fins ara", ha dit. Segons ha apuntat, això implica posar un topall als preus del lloguer via regulació i produir més habitatge protegit de lloguer social "perquè arribi cada vegada a més gent".

Pel que fa al pla 500 i els ajuts als joves per comprar mobles, dues mesures anunciades durant la campanya electoral, Collboni ha assenyalat que espera que es puguin veure reflectides "en part o totalment" en els futurs pressupostos municipals quan es negociïn. El pla 500 preveia que l'Ajuntament bonifiqués amb 500 euros el lloguer de pisos de petits propietaris d'un o dos habitatges destinats a gent jove i menors de 35 anys, mentre que l'altra promesa electoral era impulsar un xec de 1.500 euros per a l'emancipació juvenil per comprar mobles.

Entre les obres en marxa i els nous acords com el conveni amb l’Incasòl, l’Ajuntament de Barcelona assenyala que té prop de 5.000 habitatges en execució. A més, l'aliança amb la Generalitat permetrà iniciar en els pròxims anys les obres de 637 pisos de lloguer protegit en 11 sòls de titularitat municipal.

stats