Habitatge

Alarma entre els veïns dels cinc edificis que el Clínic subhastarà: "Vivim amb l'angoixa que ens faran fora"

El Sindicat de Llogateres exigeix a l'Ajuntament de Barcelona i al Govern que comprin els immobles per evitar més especulació

El Sindicat de Llogateres i els veïns afecats han reclamat que s'aturi la subhasta a les portes del Clínic
03/10/2024
3 min

BarcelonaA banda de la seva tasca sanitària, l'Hospital Clínic de Barcelona és propietari i gestiona blocs de pisos a la capital catalana, fruit de les donacions que els ciutadans fan al centre. L'agost passat, l'hospital va comunicar la intenció de vendre's (a través d'una subhasta, és a dir, al millor postor) cinc d'aquests edificis on viuen un total de 55 famílies. L'objectiu del centre, segons indica el plec de condicions, és aconseguir com a mínim 12,75 milions d'euros amb l'operació, tot i que el preu pot augmentar si hi ha diversos compradors interessats.

Arran d'aquesta situació, els veïns afectats s'han revoltat perquè temen que els seus habitatges acabin en mans d'un fons voltor que els augmenti el lloguer i, a la pràctica, els acabi expulsant de casa. Per això, aquest dijous al matí les famílies i el Sindicat de Llogateres han exigit públicament al Clínic i als governs català i municipal que aturin la subhasta, prevista per al 8 d'octubre. Els portaveus del sindicat han demanat una reunió "tan aviat com sigui possible" amb la Generalitat, a qui consideren "responsable" en tant que forma part del consorci del Clínic.

De fet, consideren que és "del tot incoherent" vendre's patrimoni públic al mateix temps que el discurs polític s'encamina a augmentar el parc públic d'habitatge. El portaveu del sindicat, Enric Aragonès, ha denunciat que la venda s'emmarca en un context general "d'especulació, pujada de lloguers i operacions que han expulsat centenars de veïns". "El risc d'expulsió és evident", ha advertit a les portes del Clínic i al costat dels veïns afectats i els treballadors de l'hospital que els donen suport.

"Em va salvar la vida i ara em vol deixar sense casa"

El sindicat i els veïns afectats han explicat que ja fa temps que el Clínic no renova alguns dels contractes "perquè busca el màxim benefici". "L'operació és una amenaça real per a aquestes famílies", ha sentenciat Aragonès.

La Leonor i la seva germana Roser són veïnes d'un dels blocs afectats, al carrer Vallhonrat de Barcelona. "Quan em van dir que només em volien renovar per un any vaig entrar en pànic total", explica la Leonor, que pateix una incapacitat. "Em vaig informar i vaig demanar set anys de contracte, que és el que tocaria per llei, però em van dir que no i al final m'han renovat per tres anys només, però amb una pujada del lloguer", continua.

A la Roser li va passar el mateix. "Els veïns ens hem anat posant en contacte i a tots ens ha anat passant això", explica la Leonor, que assegura que no els volen renovar per "facilitar les coses" als següents propietaris i aconseguir més diners en la venda. "Jo he mirat als portals immobiliaris a quant estan llogant els pisos que s'han anat alliberant i són més cars, esclar", assegura. "Fa anys el Clínic em va salvar la vida, per un accident greu que vaig tenir, i ara em volen deixar sense casa", conclou emocionada.

Barcelona estudia la compra

La direcció de l'hospital va explicar fa algunes setmanes que la subhasta "no es pot modificar" perquè ja està llançada. Al mateix temps, també va convidar l'Ajuntament a exercir el dret de tempteig i retracte (que li dona una opció preferent com a comprador) i quedar-se els edificis, per garantir que no hi entri cap fons d'inversió i els pisos es mantinguin com a lloguers assequibles. De fet, els portaveus del Clínic remarquen a l'ARA que esperen que les administracions públiques s'avinguin a aquesta opció, alhora que asseguren que els veïns "no perdran els seus drets i se'ls mantindran les condicions".

"La Generalitat és responsable de veure de quina manera ho atura, però s'ha d'aturar", ha insistit Aragonès. Si no és així, ha avisat, es plantaran perquè l'operació no es dugui a terme. Davant d'aquest escenari, l'Ajuntament de Barcelona assegura que ja estudia el cas i que exercirà aquest dret "sempre que es compleixin les condicions", és a dir, que hi hagi una oferta d'un comprador i que el preu final sigui inferior al preu actual de mercat.

stats