Habitatge

El 86% de les immobiliàries accepten o faciliten el racisme en el lloguer a Barcelona, segons un estudi de l'Ajuntament

La recerca, feta a partir de trucades a 350 agents, retrata la discriminació al sector

Barcelona"No passa res, igual que hi ha persones que no volen animals, hi ha propietaris que no volen immigrants... o nens, que també ens hi hem trobat alguna vegada". Aquesta és una de les respostes amb què es va trobar la sociòloga Ariadna Fitó quan va oferir per telèfon, a 350 immobiliàries, un pis per llogar a l'Eixample de Barcelona. No l'oferia de veritat, només era un experiment, però quan va dir als agents immobiliaris que no hi volia immigrants el 62,3% van acceptar la petició sense reserves. I el 23,7% li van contestar que ells no els descartarien, però que amb les dades que li passarien ella ho podria fer. L'estudi, encarregat per l'Ajuntament de Barcelona, ha demostrat que el 86% de les immobiliàries accepten o faciliten el racisme en el lloguer.

"Una de les respostes més recurrents era: «Cap problema»", explica Fitó. 218 immobiliàries van contestar així o d'una manera semblant, acceptant el racisme del pretès propietari, i 83 van optar per facilitar-lo. Aquesta estratègia "és molt més subtil i es fa amb l'objectiu de no deixar rastre, però també és una discriminació directa i el resultat és el mateix: s'exclou l'immigrant", diu Fitó.

Cargando
No hay anuncios

Que la petició racista sigui del propietari "no eximeix els agents immobiliaris de l'obligació de respectar les lleis antidiscriminatòries i el seu propi codi deontològic", recorda a l'informe la sociòloga de la cooperativa Broll i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Hi ha immobiliàries, a més, que ofereixen "discriminació a la carta" –tal com la defineix l'estudi–, és a dir, que permeten triar quins països d'origen es descarten. "Ja entenc que no deixareu a fora un francès, per exemple... però m'hauries de dir: mira, ni xinos, ni negres, heu d'acotar vosaltres el que considereu", va oferir un dels agents.

Cargando
No hay anuncios

El racisme immobiliari està tan normalitzat que, en les converses amb la investigadora, el 28% d'agents immobiliaris van reconèixer que és "habitual", tot i que no es fa directament en els anuncis perquè és il·legal. "No ho posem enlloc perquè fa lleig, però ho filtrem, i perquè [l'immigrant] no se senti ofès li expliquem que ja està llogat o el que sigui, i ja no fem la visita", va dir a la investigadora un dels agents immobiliaris.

Cargando
No hay anuncios

A l'estiu, l'Ajuntament de Barcelona va anunciar que havia sancionat amb 45.000 euros els propietaris d'un pis i la immobiliària que el comercialitzava per haver negat el lloguer a un ciutadà d'origen marroquí que complia tots els requisits. Però detectar aquesta mena de casos és especialment difícil. L'estudi explica que als agents "els preocupa que la pràctica sigui detectada" i per això el 19,4% van avisar que no publicarien un anunci discriminatori, tot i que, d'aquests, el 70,6% van acceptar aplicar la discriminació i només es van oposar a publicar l'anunci per evitar-se una multa.

La diferència dels col·legiats

L'estudi també ha detectat diferències entre els professionals que estan col·legiats i els que no, sobretot a l'hora d'acceptar directament la discriminació: el 48,6% dels que ho estan ho van fer, mentre que dels no col·legiats van ser el 76%. Però el 30,3% de col·legiats es van oferir a facilitar-la, i dels que no ho estan ho van fer el 17,1%. En total, el 78,9% dels professionals col·legiats i el 93,1% dels no col·legiats van facilitar o acceptar la discriminació. L'informe indica que "la col·legiació dels agents podria estar actuant com a factor de protecció davant la discriminació".

Cargando
No hay anuncios

La mostra amb què ha treballat Fitó és "molt significativa". S'ha fet amb respostes de gairebé el 15% dels 2.358 agents immobiliaris registrats a Barcelona, unes xifres que garanteixen un marge d'error de màxim el 5%. I això fa que la recerca, que ha presentat aquest matí el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, sigui pionera a Catalunya i a Espanya. L'informe encaixa "amb resultats semblants" d'altres investigacions europees i s'afegeix a un altre estudi que es va fer l'any passat a Barcelona, que va detectar que si es demanava informació d'un pis amb un nom àrab es rebien un 18,8% menys de respostes per part de les immobiliàries.

Les dades no sorprenen l'Ajuntament

"No ens sorprenen les dades, és una realitat que veiem cada da a l'Oficina per la No Discriminació", ha defensat en roda de premsa el regidor de Drets de Ciutadania, que ha remarcat que l'estudi demostra que el "racisme immobiliari" no és un problema puntual, sinó "estructural". El regidor ha apuntat que l'objectiu de l'estudi no és sancionar ningú, que busca dimensionar l'abast de la discriminació i que l'Oficina no descarta poder repetir el mateix estudi passat un temps per veure quina és l'evolució de la problemàtica.

Cargando
No hay anuncios
Un de cada deu agents rebutgen fer discriminació

Un 4% (14) dels agents immobiliaris va evitar respondre a la petició de discriminació, amb l'argument que d'això era millor parlar-ne en directe o ho van derivar a un cap, i només un 10% (35) van rebutjar la petició. Els que van rebutjar aplicar el racisme ho van fer bàsicament per tres raons: la majoria es van referir a l'experiència professional, però algun també ho va fer per compromís social antiracista o dient que havien de complir la llei. L'estudi cita uns pocs casos d'agents immobiliaris que s'hi oposen aclarint que no discriminen "ningú", avisant que "legalment no es pot fer" o avisant que és un error: "Hi ha immigrants que no paguen? Esclar que n'hi ha. I d'espanyols també. Això és així, i t'ho dic des de l'experiència".