57 multes a grans tenidors per no oferir lloguer social a famílies vulnerables
Consum anuncia un pla de reforç d'1,7 milions per contractar 19 treballadors que gestionin els expedients
BarcelonaEl Govern, a través de l'Agència Catalana del Consum (ACC), ha obert en tres anys 141 expedients a grans tenidors d'habitatge per no oferir un lloguer social a famílies vulnerables abans de desnonar-les, tal com marca la llei. D'aquests expedients sancionadors oberts des del 22 de febrer del 2019, quan la llei 24/2015 va deixar d'estar suspesa, 57 ja s'han resolt amb una sanció per infracció greu, és a dir, amb una multa de 30.000 euros a empreses immobiliàries, encara que la multa pot arribar a ser de més del triple. Del total de multes, 10 han estat a Terrassa, 6 a l'Hospitalet, 4 a Castelldefels, 3 a Badalona i 3 a Santa Coloma. L'Agència no gestiona els expedients de la ciutat de Barcelona, perquè ho fa el mateix Ajuntament.
En total, l'ACC ha fet 150 actuacions inspectores. Per al director de Consum, Francesc Sutrias, aquestes xifres "no són suficients" i l'agència "s'ha de muscular". Per això, es contractaran 19 treballadors que podran obrir uns 100 expedients al mes durant dos anys. Aquesta mesura de contractació costarà 1,5 milions d'euros i forma part d'un pla de reforç per protegir les famílies en risc d'exclusió residencial que tindrà una altra gran pota: una campanya informativa i de conscienciació a televisió, ràdio, mitjans digitals i xarxes socials que costarà 240.000 euros. "Tenim una llei valuosa i cal que la ciutadania la conegui per fer-la complir", ha explicat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.
Segons han explicat Sutrias i Torrent, l'agència pot posar multes d'entre 30.000 i 100.000 euros per cada expedient, i de moment s'ha aplicat la part de baix de la forquilla perquè "no hi ha una voluntat recaptatòria" i s'ha optat per un criteri de "prudència en l'aplicació i seguretat jurídica". Tot i això, les sancions es poden acumular i, per tant, una mateixa empresa pot haver de fer front a diverses multes.
"Primer pas positiu, però en falten més"
Les entitats que van promoure la iniciativa legislativa popular (ILP) d'habitatge han celebrat l'anunci, després que la PAH i el Sindicat de Llogateres fa mesos que denuncien que els grans tenidors incompleixen aquesta norma. En un comunicat, han assegurat que la Generalitat "desplega" amb aquest pla de reforç les lleis que han de protegir les famílies més vulnerables. "El missatge per als grans propietaris és clar: a Catalunya no es pot desnonar sense oferir lloguer social", han assegurat les entitats, que insisteixen que es destinin els recursos que siguin necessaris per protegir el dret a l'habitatge. Per a la PAH, però, que la Generalitat contracti més inspectors és un "primer pas positiu", però en falten "molts més", com evitar els desnonaments o augmentar el parc d'habitatge d'emergència i el públic protegit.