Guia per entendre el traspàs de l'ingrés mínim vital
La Generalitat crearà una finestreta única en els pròxims nou mesos per gestionar aquesta prestació i la RGC
Barcelona / MadridDesprés de mesos de negociacions, l'esperat traspàs de l'ingrés mínim vital (IMV) s'ha oficialitzat finalment aquest dimecres al Palau de la Generalitat. La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i el conseller de Drets Socials en funcions, Carles Campuzano, han signat el conveni que ha de portar la Generalitat a gestionar aquesta prestació social que paga el govern espanyol. Com es concretarà? Com conviurà amb la renda garantida de ciutadania (RGC), la prestació que gestiona la Generalitat?
A hores d'ara, les persones que es podien acollir a les dues prestacions, la RGC i l'IMV, havien de sol·licitar-les per dues bandes diferents. Per a l'IMV s'havien de dirigir a les oficines de la Seguretat Social que gestiona el govern espanyol, mentre que per demanar la renda garantida de ciutadania, havien d'anar a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Ara, amb el traspàs de l'IMV, la Generalitat preveu crear una finestreta única en els pròxims nou mesos en què només hi hagi una via d'entrada per accedir a aquestes ajudes i es redueixi la burocràcia per demanar-les, una de les peticions de les entitats socials. En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector Social ha celebrat el traspàs, tot i que n'ha lamentat el "retard". Amb tot, creu que és una "oportunitat" per incrementar el grau de cobertura de tots dos ajuts.
Ara mateix, el temps d'espera per demanar la prestació estatal és de 141 dies, mentre que per a la renda garantida de ciutadania és de 66 dies. L'objectiu, ha dit Campuzano, és reduir el temps d'espera per sol·licitar l'IMV i posar-lo al nivell de la prestació catalana. En total, a Catalunya hi ha 196.620 persones, segons dades del ministeri, que s'acullen a l'IMV, mentre que 154.000 persones cobren la renda garantida de ciutadania. Ara bé, només 12.529 persones complementaven la RGC amb l'IMV. La prestació que paga el govern espanyol es va posar en marxa arran de la pandèmia i des d'aleshores ha rebut modificacions –cal tenir en compte que era el primer cop que s'implementava una prestació com aquesta a Espanya.
D'entrada, la quantia varia cada any en funció de la revalorització que aplica el govern espanyol anualment. Rebre o no la prestació depèn sobretot dels ingressos de la llar, així com del compliment d'un seguit de requisits, igual que la RGC. Ara bé, les dues prestacions es regeixen per normatives diferents, i això no variarà: l'IMV per la legislació estatal i la RGC per la catalana. La quantia de l'IMV no és fixa per a tothom igual, sinó que varia en funció dels ingressos i de les característiques de la llar. Per veure-ho a través d'un exemple: aquest 2024 una llar amb un adult sol que tingui uns ingressos de 250 euros i compleixi amb els requisits per rebre l'IMV, hauria de rebre una prestació de com a mínim 354 euros al mes per arribar al llindar mínim dels 604 euros estipulat per a aquest 2024 (ingressos mínims que es volen garantir amb l'IMV en el cas d'una llar amb un adult). El llindar varia en funció de la casuística de la família: si hi ha menors, més d'un adult, etc. En el cas de la RGC, el llindar mínim és de 755,82 euros en el cas d'una llar amb un adult sol.